A rágózás jótékony hatásai

A rágózás jótékony hatásai
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – Stresszoldó, segít a koncentrációban és a diétában is.

Bár a rágó alapvetően élvezeti cikk, a cukormentes változatának közismerten jelentős és jótékony szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében. Többek között tisztítja a fogakat, kellemes leheletet biztosít, stimulálja a rágóizmokat, segít a koncentrációban, a stressz oldásában, és a káros szenvedélyekről való leszokásban is. Ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a lepedék lerakódásának esélyeit, hiszen a annak rágása fokozza a nyálteremést, s ezzel javítja a száj öntisztulását. Mindezek mellett a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést megőrizve ezáltal a plakk PH-egyensúlyát, amely csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.

Rágógumi és a diéta

A Rhode Island Egyetemen folytatott kísérletek során Kathleen Melanson professzor 35 férfi és női résztvevőn tesztelte a rágógumi hatásait, és arra az eredményre jutott, hogy cukormentes rágó rendszeres használata mellett, csökken az igény a kalória bevitelre és a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága növekszik. Rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat. A diétázók számára mindezek mellett a cukormentes rágógumiknak még egy fontos előnye van: azt az üzenetet küldi az agynak, hogy rágunk (vagyis eszünk), mindezt kalóriabevitel nélkül! Az édes íz megnyugtatja az ízlelőbimbókat, így rágógumival átvészelhetők azok az időszakok, amikor nehezen tartjuk magunkat a fogadalmunkhoz, és nagyon szeretnénk enni valamit. Így tehát a cukormentes rágógumi használata és a bőséges folyadékfogyasztás lehet a fogyókúra két legfőbb mankója.

Ha ideges vagyok

Az idegrendszeri szabályozást két, egymással ellentétes működésű rendszer irányítja. Az egyik rendszer a szimpatikus idegrendszer, melynek ingerlése úgynevezett vészreakciót vált ki, vagyis a szervezetet felkészíti a stresszhelyzetekre. Ennek egyik eleme az izzadságmirigyek működésének fokozódása és ezzel együtt a nyáltermelés csökkenése; így a stressz hatására fennálló szimpatikus idegrendszeri túlsúly, csökkenti a gyomor normális működését. A rágózás hatására fokozódó nyáltermelés beindítja az emésztési reakciót, ezáltal segít visszaállítani a kívánatos állapotot, vagyis csökkenti a stresszes helyzetek gyomorra gyakorolt káros hatását.


Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

A másik fontos tényező a rágás, mint fizikai tevékenység. Egy erőteljes izom folyamatos működtetése stresszcsökkentő hatással bír; ezen az elven működik a stresszlabda is, melynek folyamatos összenyomása nyugtatja az idegrendszert. Talán meglepő, de a test legerősebb izma a rágóizom, így a rágóizom folyamatos működtetésével azonos hatást érünk el, és még a fent leírt nyáltermelés-fokozódás is véd bennünket a stressz káros hatásaitól.

Memóriára

Az étkezés során és után a szájban felszaporodó baktériumok, és maga az elfogyasztott étel is kellemetlenné teheti a leheletet egy időre, ami ugyan normális jelenség, mégis okozhat problémákat.

Több okból is megoldás lehet a cukormentes, mentolos rágógumi: illata már önmagában közömbösíti a kellemetlen szagokat, de ami még fontosabb, hogy a fokozott nyálképződés miatt a baktériumok száma is csökken, mivel a nyál „átmossa” a szájüreget.

Pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára is. Ez azért van így, mert az állkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett maga a rágó mozgás, a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, s több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

HBN








hirdetés