A PSZÁF szerint az idén többen váltanak majd biztosítót

Jövő évtől már nem a motor hengerűrtartalma, hanem teljesítménye alapján szabják ki a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakat a biztosítók.

A várakozások szerint jobban szóródnak majd a tarifák, és több biztosítóváltásra lehet számítani – mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) csütörtöki sajtóbeszélgetésén Váczi Imre, a szervezet ügyvezető igazgató-helyettese. A PSZÁF csütörtökön a honlapján közzétette azokat az elvárásokat, amelyeket a jogszabályok alapján a biztosítókkal, illetve a díjtarifákkal szemben támaszt.

A PSZÁF idén élénk “átkötési” időszakra számít

PSZÁF idén élénk “átkötési” időszakra számít – mondta el Váczi Imre, a felügyelet ügyvezető igazgató-helyettese. Tavaly 1,5 millió autó tulajdonosa kötött új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Ebből körülbelül félmillió szerződést úgy mondtak fel, hogy ugyanazzal a biztosítóval kötötték újra. Jövő évtől nem a köbcenti, hanem a gépkocsi teljesítménye alapján állapítják meg a díjakat a biztosítók, így várhatóan jobban szóródnak majd a tarifák.

Csere Bálint, a PSZÁF ügyvezető igazgatója elmondta: az idei évtől kezdve megszűnik annak lehetősége, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységet folytató biztosítók az október 30-i díjhirdetést megelőzően díjtarifájukat kétoldalú konzultációkon egyeztessék a felügyelettel. A PSZÁF a honlapján is megjelentetett körlevélben foglalta össze azokat az elvárásokat, amelyeket a jogszabályok alapján a díjat meghirdető biztosítókkal, illetve a díjtarifákkal szemben támaszt.

A felügyelet a többi között arra is felhívja a biztosítók figyelmét, hogy a díjtarifáknak az alapdíjak mellett valamennyi alkalmazható korrekciós tényezőt tartalmazniuk kell. A tarifákat úgy kell megállapítani, hogy az ügyfelek kiszámíthassák, illetve összehasonlíthassák saját biztosítási díjukat. A kialakított díjat a biztosítási időszak alatt nem lehet megváltoztatni, kivétel egyedül a bonus-malus osztályba való besorolás miatti változás. A PSZÁF álláspontja szerint az önrész alkalmazása ellentétes a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó jogszabályokkal

. A felügyelet nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy a biztosítók úgy kínáljanak bármilyen díjkedvezményt, hogy azt a díjtarifákban nem teszik közzé. A kedvezmények pedig nem vonhatók vissza az adott biztosítási időszak alatt.

– Független Hírügynökség –