A polihisztor professzora emlékeztek Debrecenben

Akt.:
A polihisztor professzora emlékeztek Debrecenben
© Fotó: Kovács Zsolt
Debrecen – Háromszáz éve született Hatvani István, a Debreceni Református Kollégium egykori professzora. Szombat délelőtt projektnap keretében emlékeztek meg a neves polihisztorról és igen szerteágazó munkásságáról; Hatvani István filozófiával, természettudományi tárgyakkal, teológiai kérdésekkel foglalkozott, sőt orvos és gyógyszerész is volt.

A délelőtti program áhítattal indult, majd a Hatvani irodalmi pályázat eredményhirdetésére került sor. Az emléknap keretében Hatvani István domborművénél koszorúkat helyetek el, ezzel is tisztelegve a neves professzor életútja előtt.

Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában nem szokványos módon emlékeztek meg Hatvani Istvánról. A születésének 300. évfordulója alkalmából szervezett projektnapon több tudományos területet lefedő programokat kínáltak a diákok számára. Tudományos előadásokat hallhattak a tanulók, valamint fizikai, kémiai, biológiai kísérleteket is nézhettek, sőt a humán érdeklődésű osztályok a „Rendkívüli Önképzőkör” díjnyertes munkáit is megismerhették.

DSC_1073Fotó: Kovács Zsolt

– Lényeges az, hogy ne csak egy hagyományos megemlékezés legyen ez a nap, hanem mindenki számára valamifajta élményt jelentő alkalom – hangsúlyozta Győri József, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának és Diákotthonának igazgatója.

Ezen a napon nyitották meg a gimnázium második emeletén a Magyar Géniuszok című tudománytörténeti vándorkiállítást is, melyben dr. Pálfi György azokat a tudományos eredményeket gyűjtötte össze, amelyek magyar tudósok, feltalálok nevéhez kötődnek.

– Kiss Dóra –