A polgármesteri hivatalok dolgozói megkezdték az azonnali veszélyelhárítást

A Hajdú-Bihar megyei Védelmi Bizottság figyelemmel kíséri a megye északi részén lévő településeken keletkezett viharkárok felszámolásának folyamatát.

Június 14-én a délutáni órákban 4 hajdú-bihari településen, Hortobágyon, Hajdúböszörményben, Tégláson és Hajdúhadházon nagy erejű vihar okozott jelentős károkat. Lakóépületekben, önkormányzati ingatlanokban, az elektromos hálózat vezetékeiben. A mezőgazdasági és az erdős területeket is jelentős kár érte.

Megkezdték az azonnali veszélyelhárítással kapcsolatos tevékenységet

 

A vihar elvonultával a helyi polgármesteri hivatalok dolgozói megkezdték az azonnali veszélyelhárítással kapcsolatos tevékenységet, intézkedtek a közterületekre kidőlt fák eltávolításáról, utak járhatóvá tételéről. Megszervezték a lakossági kárbejelentések fogadását, a rendelkezésre álló fóliák kiosztását, a lakossági kisebb károk elhárítását. A lakosság önállóan megkezdte a kevésbé sérült tetőszerkezet javítását, fóliázását, a további beázások elkerülése érdekében.
A közüzemi szolgáltatók megkezdték a sérült hálózatok helyreállítását. Elsősorban a magas és közepes feszültségű hálózatot, illetve a településeken belüli leszakadt vezetékeket áramtalanították.

A sérült ingatlanok számbavétele is elkezdődött

 
A mai nap déli óráiban befejeződött a felmérés. Ez alapján 4 településen mintegy 1580 magántulajdonú lakóépületben keletkezett kár. Mintegy 40 önkormányzati tulajdonú ingatlan sérült, elsősorban óvodák, iskolák, és egyéb közintézmények.
A keletkezett kárösszegek felmérése és a helyreállítási költségek számbavétele az elkövetkező napokban történik.

A településeken már van áram

Az EON megfeszített munkájának köszönhetően a településeken már van áram, de kb. szerda délelőttre érik el, hogy minden kisfogyasztót bekapcsoljanak.
A megyei katasztrófavédelmi igazgató a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állományából egy-egy rajt és 2 emelőkosaras kocsit kikülönített el kifejezetten a kárelhárítás és az életveszély elhárítására.

Rácz Róbert
a Hajdú-Bihar megyei Védelmi Bizottság elnöke

Címkék: , , ,