A polgármester jelölhet – jelöl is

Ha nem lesz rendkívüli ülés, leghamarabb június végén választhatnak új alpolgármestert és tanácsnokot.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szükségesnek tartja, hogy betöltsék a Halász János és Kovács Zoltán államtitkárrá választásával megüresedett két munkakört, az alpolgármesterit és a tanácsnokit, annak ellenére, hogy az ősszel várható önkormányzati választásig csak pár hónap van hátra.

 A Naplónak nyilatkozott erről, ami szerdán jelent meg. Csütörtökön Papp Lászlót, a Fidesz-frakció vezetőjét arra kértük, sorolja fel, melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyek ez említett két tisztség betöltőire hárulnak. Eszerint a kulturális alpolgármester egyebek mellett a következőkért felel: kapcsolattartás az intézményekkel, a programok előkészítésének, bonyolításának felügyelete; az eseményeken való jelenlét; a város kulturális képviselete más városok, az állam, illetve a testvérvárosok rendezvényein. Munkájának nagyon fontos része a költségvetés előkészítése, végrehajtásának ellenőrzése, de erre őszig már nem lesz szükség.

– Nyár következik, szabadságra megy az önkormányzat – vetettük közbe, mire Papp László hangsúlyozta, hogy a nyár és az ősz kifejezetten a kulturális rendezvények szezonja, ami bőven ad tennivalót az alpolgármesternek.
Kovács Zoltán tanácsnoki feladatát részben a frakcióvezető, tehát maga Papp László vette át, illetve a polgármesteri vezetéssel együttműködve alakítják a kommunikációt: hetente egyeztetve döntik el, milyen témákkal foglalkoznak a nyilvánosság előtt, s ki milyen sajtóeseményeken vesz részt – tudtuk meg. Kérdésünkre, hogy be kell-e tölteni pár hónapra ezeket a posztokat, Papp László így válaszolt: az önkormányzat működését illetően mind a kettő fontos, értékes terület.
A választásig
Ugyanerről kértük a véleményét az önkormányzat MSZP-frakciója vezetőjének, Zsiros Zsoltnak. Ő azt mondta: – igen rövid időről van szó, ideglenes feladatmegosztással új emberek választása nélkül is zökkenőmentes lehetne a munka a helyhatóságok megújításáig.
Szerinte a Fidesz által a nyáron megválasztandó új köztársasági elnök a lehető legközelebbi időre, talán már szeptemberre ki fogja írni a választásokat. – Legközelebb június végén lesz önkormányzati ülés, akkor választhatunk alpolgármestert és tanácsnokot. Az említett számítás szerint három hónapra szólna a megbízásuk – tette hozzá.
Alpolgármestert és tanácsnokot a polgármester jelölése alapján a képviselő-testület tagjai a saját körükből választanak. (Hírek szerint a Fidesz tervezett törvénymódosítását követően a következő önkormányzatban már nem csak saját soraikból, hanem kívülről is választhatnak alpolgármestereket.) HBN–SzK.