A polgármester dilemmája

A polgármester dilemmája
Ők szívesen felújítják a település központjában évek óta romosan álló bölcsőde épületét, cserébe azt kérik, hogy néhány száz méterrel odébb felhúzhassák a saját áruházukat…Petneházi Attila jegyzete

Amikor a hajdú-bihari kisváros polgármesterét az egyik élelmiszer-kereskedelmi lánc vezetői „megkínálták” azzal a lehetőséggel, hogy ők szívesen felújítják a település központjában évek óta romosan álló bölcsőde épületét, cserébe azt kérik, hogy néhány száz méterrel odébb felhúzhassák a saját áruházukat, a „polgi” hirtelen nem is tudta, hogy melyik ujját harapja.

A potenciális befektetők alig húzták be maguk mögött az iroda ajtaját, és ő máris látta maga előtt az újjávarázsolt épületet, az udvarán vidáman rohangáló bölcsisekkel (tegyük hozzá: a kisvárosban évek óta azért kénytelenek a fiatal anyukák három évig otthon maradni, mert nincs pénz a bölcsőde felújíátására).

Mielőtt azonban túlságosan beleélhette volna magát ebbe az álomba, felderengett (mit derengett? élesen kirajzolódott) előtte egy másik kép; tucatnyi haragos ember jelent meg lelki szemei előtt, amint hangoskodva, az öklüket rázva azt kiabálják, hogy „ha a multit beengeditek, mi lakatot tehetünk az üzleteinkre”.

Nincs mese, az önkormányzatnak ilyenkor mérlegelnie kell. Mert igaz ugyan, hogy egy-egy kereskedelmi lánc megjelenése leverheti helyben az árakat, csakhogy azok néha azért magasak, mert a kereskedő a multinál olcsón megvett holmikat jókora árréssel adja tovább a földijeinek…

Petneházi Attila

attila.petnehazi@inform.hu


Címkék: , , , ,