A piaccsarnokban is érezni a telet

Miskolc – Nem csak a bőséges
déligyümölcs-kínálatból
lehet tudni a Búza téri piaccsarnokban, hogy
tél van.

Több olyan problémával kereste meg szerkesztőségünket egy, a Búza téri piaccsarnokban dolgozó kereskedő, ami a felújított épületben kényelmetlenné teszi számára a munkát. A régi piaccsarnokhoz toldott két új épületszárny üvegtetőt kapott, hogy odabenn bőven legyen fény – azonban a tetőszerkezet kialakítása miatt sokáig megmarad rajra a hó, emiatt viszont “szabályos félhomály uralkodik odabenn”. A télies időjárás a járólapokon is nyomot hagy: a bejárat környékén, az oda kintről behordott hólétől korcsolyapályaszerűen csúszóssá válik a burkolat, főleg ha a vékony vízfilm még oda is fagy. Ezen felül a piaccsarnok középső bejáratánál lengő- és fotocellás ajtó is van, aminek éppen az lenne a funkciója, hogy a kinti fagyos levegő ne ömölhessen akadálytalanul a csarnokba – azonban míg a lengőajtó leng, a fotocellás ajtó, érzékelve a mozgást, nem záródik be.

Várkoly Péter, a Miskolci Piac Zrt. kereskedelmi és üzemeltetési igazgatója a következőket mondta el munkatársunknak: ha a csarnoknak nem üvegteteje lenne, ez a probléma fel sem merülne. A hó évente legfeljebb néhány hétig takarja a felületet, de így is bőven jut fény a csarnokba, ezenfelül az itt helyet kapott kereskedők maguk is rendelkeznek világítással, tehát az áruikat be tudják mutatni a vevőknek.

A csúszós felület kérdésére reagálva az igazgató elmondta: amikor a vásárlók a lábukon behordják az utcáról a havat, sarat, valóban előfordulhat, hogy a járólap balesetveszélyessé válik, ezért az ajtók közelében olyan gumiszőnyegeket terítenek le, amely biztonságosabbá teszi a bejáratok környékét, és a piac munkatársai ilyenkor gyakrabban takarítanak és csúszásmentesítő anyaggal is kezelik a felületet, közben a hirtelen odafagyó vékony jégréteget is igyekeznek eltávolítani. A zsiliprendszerű ajtó kérdésével kapcsolatban Várkoly Péter elmondta: elő szokott fordulni, hogy a fotocellás ajtó meghibásodik, azonban ilyenkor azonnal intézkednek a megjavíttatásáról.