A piac nem mindenek felett

Debrecen – „Az olyan hangzatos jelszavak, mint a piac mindenek fölött, vagy az állam rossz tulajdonos, mostanra totális tévútra vitték nem csupán a magyar, de a világgazdaságot is.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy fontos a piac, de fontos az állami szabályozás is.

Ázsiában ezt nem felejtették el, és meg kell nézni, hogy most, a válság kellős közepén melyik kontinens országai jelentik a világgazdaság hajtómotorját” – erről Matolcsy György közgazdász beszélt egy kamarai gazdaságpolitikai fórumon debreceni üzletemberek előtt.

A helyi is fontos

Szerinte a mostani válság egyik nagy tanulsága az, hogy a globalizáció mellett fontosak a régiós-, illetve a helyi piacok is. Bizonyság erre Lengyelország és Franciaország, ezeket az államokat a globális recesszió azért viselte meg kevésbé, mert erősek a belföldi piacaik, amelyekre támaszkodhatnak ilyen ínséges időkben.

„Ezzel szemben Magyarországon ma hiányzik egymillió termelő munkahely, miközben az uniós támogatásoknak csupán a 14 százaléka hasznosult a gazdaságban” – fogalmazott Matolcsy, aki szerint a gazdaságpolitikában fordulatra van szükség. Az egyensúly-növekedés-foglalkoztatás hármasának sorrendjét fel kell váltania a foglalkoztatás-növekedés-egyensúly sorrendjének.

Időzített bomba

„Megítélésem szerint a politikai és a pénzügyi mozgástér valamilyen szinten még tágítható, nem így a gazdasági és a költségvetési.

A gazdaságban tarthatatlan az, hogy miközben milliós tömeg van munka nélkül, a nyilvántartott állástalanok 19 százaléka szakképzetlen, esetenként nyolc általánossal sem rendelkezik. Ez a helyzet szociális robbanással fenyeget” – utalt az egyik „időzített bombára” a szakember, hozzátéve, hogy a probléma kezelése aktív állami segítséget igényel.
A növekedési motorok között az előadó az egészségipart, az építőipart, az energetikát, a mezőgazdaságot, a vízgazdálkodást, a hulladék-, valamint az autóipart említette.

– Azt gondolom, hogy a bürokrácia csökkentésével, új adórendszer bevezetésével és persze jó programok indításával komolyan tágíthatjuk a gazdaság mozgásterét – mondta.