A piac és a Plaza nyitva lesz vasárnapokon is

A piac és a Plaza nyitva lesz vasárnapokon is
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – A vásárlói szokásokat is megváltoztathatja, ha nem változtatnak a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvényen.

Ahhoz képest, hogy alig több mint három hét van március 15-ig, amikortól vasárnaponként új nyitvatartási rendhez kell szoknunk, még mindig nagy a bizonytalanság az új szabályozás körül – a kereskedők körében is. Ennek értelmében a 200 négyzetméternél kisebb eladóterű üzletek nyithatnak ki akkor, ha a tulajdonos – aki legalább 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a működtető cégben – vagy közvetlen családtagja áll a pult mögé.

Egy debreceni kereskedő örömmel fogadta az új szabályozást. – Ha az eredeti elképzelés szerint nem kötötték volna különböző feltételekhez, egy kifejezetten a hazai kiskereskedőket támogató kezdeményezésről beszélhetnénk, hiszen 52 vasárnapot kaptunk kárpótlásul a kabinettől. A kárpótlás nem elszólás volt, hiszen a nagy mamutáruházak a magyar kiskereskedők kárára terjeszkedtek. Hiába szeretnék azonban például én a hét utolsó napján is 16 órában is nyitva lenni, hárman nem tudjuk vállalni. Mondja meg, mit csináljunk, ha a családban csak egy gyermek született? Fogadjam örökbe az alkalmazottakat? Vagy a jövőben a működési engedély mellett az anyakönyvi kivonatot és a családfát is ki kell függeszteni a falra? 2013-ban egy nagy összegű forintos hitelt vettünk fel az új bolt építésére. Ha zárva leszünk, hogyan fizetjük vissza? – kérdezi felháborodottan a kereskedő, aki 150 négyzetméteres kereskedésétől korábban jelentős vasárnapi forgalomnövekedést várt. Hozzáteszi: a hitelhez üzleti tervet is ki kellett dolgozni, amiben a vasárnapi nyitva tartás is szerepelt. A vállalkozó szerint ezért úgy kellene hozzányúlni a még mindig nem véglegesnek tűnő jogszabályhoz, hogy annak előnyeit valóban a kiskereskedők élvezzék, mert félő – jegyezte meg –, a nagy áruházak a megelőző napok nyitvatartási idejének megváltoztatásával úgy formálják át a vásárlási szokásokat, hogy ha kinyit vasárnaponként, a haszon jóval alatta marad a jelenleginek, ami hosszú távon a csőd szélére sodorja a vállalkozást.

E tekintetben hasonlóan vélekednek más kereskedők is. Egy név nélkül nyilatkozó balmazújvárosi bolttulajdonos azt mondta, szerinte azok, akik nagyáruházban kívánnak vásárolni, ezután is oda fognak menni, csak legfeljebb szombaton. Hozzátette, igazságtalannak tartja a vasárnapi pihenőnap bevezetéséről szóló törvényt, mivel ha már bevezették, akkor minden kereskedelemben dolgozó számára kötelezővé kellene tenni.

Érdeklődtünk a két nagy Debrecen belvárosi bevásárlóközpontnál is arról, változik-e a nyitva tartás március 15. után. Dankowsky-Nagy Éva, a Debrecen Plaza üzemeltetési igazgatója azt írta, a plaza vasárnapokon továbbra is nyitva lesz, biztosítva az üzemelést azon bérlők részére, akik a törvényi követelménynek megfelelően ezen a napon is végezhetik kereskedelmi tevékenységüket. Kifejtette: biztosan nyitva lesznek a mozi, a kaszinó, a fitness-, bowling- és vendéglátóhelyek. Nyitva lehetnek a debreceni Halköz Üzletház kereskedői is, akik tulajdonosok révén maguk dönthetnek, fogadnak-e vásárlókat a hét utolsó napján. Egy készülő részletszabályozásban az is szerepel, hogy nyitva lehetnek a kertészetek, építőanyag-szakboltok, tüzépek is.

HBN


Nem tűnik egyértelműnek

Az országos sajtóban több cikk jelent meg a kiskapuk kereséséről, így arról, hogy alkalmazottat tulajdonossá téve próbálná némely kereskedő a vasárnapi bezárást elkerülni. A törvény szövegét olvasva ez legalább 20 százalékos tulajdoni részt feltételez. Egy általunk megkérdezett jogász szerint kis részesedés, például egyötödnyi, nem elég ahhoz, hogy az azzal rendelkezőnek a céget érintő döntésekre befolyása legyen, bár elvileg van néhány olyan eset, amikor valamihez a tulajdonosok egyöntetű támogatása szükséges. Ugyanakkor jellemzően a felelősség is a többségi résszel rendelkezőké. Azonban nem életszerű, hogy 20 százaléknyi részesedést átengedjen a tulajdonos az alkalmazottjának – véli a szakember. A híreket olvasva a jogszabály nem tűnik egyértelműnek: több netes portál arról ír, hogy egyszázalékos tulajdonrésszel vesznek be alkalmazottakat a vállalkozásba, s van, amelyik úgy tudja, 5 dolgozó együtt is birtokolhatja azt a bizonyos 20 százalékot.

Árengedményeket is adnának

Kováts Ákos főépítészi munkájának lezárása kapcsán nemrégiben lapunknak adott interjújában beszélt a vasárnapi boltbezárás vonatkozásában a Piac utcai kis üzletekről. Hangsúlyozta, ez fontos ügy számára, hiszen az utcai üzletek sorsa alapvetően meghatározza a város megjelenését, élhetőségét. – Egyeztetést kezdeményeztünk a belvárosi kis üzletek tulajdonosaival arról, hogyan használhatnák ki a március közepétől életbe lépő változást – mondta el érdeklődésünkre Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója. – Mindenhol azt emlegetik, hogy a vásárlói szokások átalakulnak, szombat délutánonként várhatóan zsúfoltak lesznek az üzletek, ezért több bérlőnk jelezte, este hatig fog nyitva tartani. Eddigi információnk szerint a városközpontban legalább harminc, és már március 14-től. Ezzel párhuzamosan arról is egyeztetnek, hogy az új nyitvatartási rend tudatosításának érdekében szombat délutánonként akár árengedményekkel is csábítanák a vevőket – tudatta, azt is megjegyezve, hogy az érintett boltok között sok a divatáruval kereskedő, és hogy azok csatlakoznak a kezdeményezéshez, melyek egyébként is jobban odafigyelnek a vásárlóközönség igényeire.