A pestiekhez fogható árakat fizethetnek Debrecenben is

Sokszor többen vesznek ki egy lakást
Sokszor többen vesznek ki egy lakást - © Képünk illusztráció
Debrecen – Debrecenben is megkezdődött a hajsza az egyetemhez közeli albérletekért.

Az év eleji albérlet­árakhoz képest az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően mindig emelkedés tapasztalható, hiszen a diákok körében ilyenkor indul meg a hajtóvadászat a legjobbakért.

Tavalyhoz viszonyítva ebben az évben 10-20 százalékkal drágábban jutnak lakásokhoz a felsőfokú tanulmányaikat cívisvárosban folytató hallgatók. – A diákok számára legfrekventáltabb terület a Nagyerdő és a Sestakert, illetve a belváros, ahonnan villamossal könnyen megközelíthető az egyetem – fogalmazott Gór Péter ingatlanközvetítő. Hozzátette: a város ezen részein – az ingatlanok állapotától függően – egy fő egy szobához 30 ezer plusz rezsiért juthat hozzá. Mint azt a szakembertől megtudtuk, az albérletárak tekintetében a vidéki városok közül Debrecen a legdrágább, közel azonos a budapesti tarifákkal.

Előny a kicsi

A legkedveltebb lakástípus a minigarzon, ezen ingatlanoknak ugyanis nagyon alacsony a rezsiköltségük, azonban míg tavaly a hallgatók hozzájuthattak 40 ezer plusz rezsiért, most 50-60 ezer forintba kerül a bérlésük. Ugyancsak népszerűek a nagyobb, 2-3 szobás lakások, ahol többen költöznek össze, jellemzően ezeket azonban csak a gólyatáborok után keresik a diákok.

Külföldieknél más szokások

A magyar egyetemisták a bútorozott, jó állapotú ingatlanokat keresik, s általában augusztus végére beköltöznek a kiválasztott lakásba, a szezonális albérletkeresés azonban korántsem ér véget, hiszen míg a felsőbb éves külföldi diákok májusban, a tanulmányaikat idén kezdők szeptembertől „vadásszák” az egyetem közeli luxuslakásokat.

– Érdekes, hogy a külföldieknek szóba sem jöhet a minigarzon, nekik a szobán kívül minimum egy nappalira szükségük van, illetve elvárják az olyan extrákat is, mint a mosogatógép, vagy éppen a klíma. A közel-keleti arab országokból érkező hallhatók egy főre 70 ezer forint plusz rezsi alatt nem gondolkodnak albérletben, a határ pedig a csillagos ég – hangsúlyozta Gór Péter.

– Pálfi-Tóth Zoé –


Felvették a gyereket, de hol fog lakni? – Debrecenben is egekbe szökkent az albérletek ára

Átlagosan húsz százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben az egyetemi városokban, és a drágulás az albérleti piacot sem hagyta érintetlenül. A felvételi ponthatárok kihirdetése minden évben az a lélektani pillanat, amikor a képzeletbeli startpisztoly eldördül…