A pénzügyi EU-biztos szerint nagy túlzás magyar csődről beszélni

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa elutasította a magyarországi államcsőddel kapcsolatos állítást, mondván a magyar gazdaság a fellendülés útján van.

“Magyarország az elmúlt években komoly haladást ért el az államháztartás konszolidációja terén” – fogalmazott Ollie Rehn a dél-koreai Buszanban tartott G20-as találkozón.

A Reuters hírügynökség beszámolójában emlékeztet: a magyar adósságválságtól való félelem négyéves mélypontra lökte az euró dollárhoz viszonyított árfolyamát, miután “egy kormányszóvivő azt mondta: az országnak csekély esélye van arra, hogy elkerülje Görögország sorsát.”

Ollie Rehn a fejlett és fejlődő országok vezető gazdaságait tömörítő G20-as csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek kétnapos csúcstalálkozója után nyilatkozott, amelynek egyik fő témája az eurózónával kapcsolatos problémakör volt. “Magyarország a fellendülés útján van, és az első negyedévben már az erősödés első jeleit mutatta. Ezért nagy túlzás pénzügyi vagy adósság okozta csődről beszélni Magyarországon” – fogalmazott az uniós biztos.

A G20-as pénzügyminiszterek és bankelnökök egyébként a buszani találkozón úgy vélték, hogy a világgazdaság a vártnál gyorsabban áll talpra, ám figyelmeztettek arra is, hogy a pénzpiacok mostani sebezhetősége is mutatja, hogy “jelentős kihívások” maradtak. Az európai adósságválsággal kapcsolatban pedig arra figyelmeztettek, hogy az kockázatot jelenthet a világgazdaságra

-Független Hírügynökség –

Horváth Csaba: Kósa Lajos hadat üzent Magyarországnak
fuggetlen | 2010.06.05 13:40

Veszélybe sodorta a devizahiteleseket és hadat üzent Magyarországnak Kósa Lajos – jelentette ki szombaton budapesti, Burány Sándorral közös sajtótájékoztatóján Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje.

Varga Mihály: valótlanságok a költségvetésben
fuggetlen | 2010.06.05 11:49

Nem felelnek meg a valóságnak a költségvetés számai és a Bajnai-kormány több trükköt is alkalmazott benne – mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a Gazdasági Tényfeltáró Bizottság vezetője, a testület részjelentéséről.