A pénztárcánk bánja, ha a fagy károsítja a vízórát

Akt.:
Télen könnyen elfagyhatnak a vízórák, ezért jobb megelőzni a bajt
Télen könnyen elfagyhatnak a vízórák, ezért jobb megelőzni a bajt - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A múlt télen csaknem 2000 vízmérő fagyott el, elkerülhető károkat okozva az ingatlantulajdonosoknak.

Aki nem gondoskodik idejében a vízmérői, kerti csapjai és a szabadban futó vezetékei fagy elleni védelméről, nemcsak az ingatlana vízellátását kockáztatja komolyan, hanem a családi kasszát is – derül ki a penzcentrum.hu oldal írásából. A hideg hatására eltört vezetéken keresztül ugyanis egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, aminek eredménye a vízhiány az ingatlanban.

Intő jel

A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia, mint ahogy a fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét, illetve az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a vízaknában csöpögő víz szinte biztosan a téli hidegben tönkrement vízmérőre utal. Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból.

A hungarocell jó megoldás

Télen rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, amelynek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni.

A fagy ugyanis leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell-lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

Szigeteljünk

A pincékben lévő vízmérők megóvása érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigeteljük, vagy még a tél beköszönte előtt víztelenítsük. Kerti csapjaink víztelenítését se mulasszuk el!

Forduljunk szakemberhez

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyag csöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Ebben az esetben forduljunk szakemberhez!

HBN