A pécsiek mellett demonstrálnak Debrecenben

A pécsiek mellett demonstrálnak Debrecenben
Szolidaritási akciót szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Hajdú-Bihar Megyei Szervezete február 22-ére: arra kéri a debreceni közalkamazottakat, hogy ezen a napon viseljenek „PÉCS” feliratú kitűzőt, illetve munkahelyükre tegyenek ki a pécsieket buzdító feliratokat.

A dunántúli városban február 22-én demonstráció lesz amiatt, mert a város vezetése idén már csak a köztisztviselőknek biztosít havi 6000 ezer forintos béren kívüli juttatást.

– Azt szeretnénk elérni, hogy – bár jelenleg ezt a törvény nem teszi kötelezővé – a debreceni közalkamazottak is részesülhessenek cafeteriában. Ezt már több éve kérjük a fenntartótól, de eredménytelenül – mondta Nagyné Molnár , a PDSZ debreceni ügyvivője. – Az egyetlen juttatás az oktatási intézményekben az, hogy ahol van konyha (de csak ott) kedvezményesen lehet ebédelni. Egyéb támogatást, például ruhapénzt, internet-utalványt, étkezési utalványt vagy helyi közlekedési bérletet nem kapunk.

Fábiánné Kalotay Kinga országos válaztmányi tag emlékezetett arra, hogy a köztisztviselők a kedvezmények mellett jóval magasabb béreket kapnak mint a közalkalmazottak és hogy utóbbiaknak az országban számos helyen sikerült megegyezniük az önkormányzattal valamilyen mértékű és formájú juttatásban.

A PDSZ országos szinten kezdeményezte, hogy ne csak a köztisztviselőknek biztosítsa a törvény a béren kívüli juttatásokat, hanem a közalkalmazottaknak is.


„Pécs”-kitűzők és pécsiekkel szolidaritást jelző munkahelyi feliratok használatára buzdítja a debreceni közalkamazottakat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi szervezete. Így tiltakoznának hétfőn amiatt, hogy a dunántúli város közalkamazottai – ellentétben az ottani köztisztviselőkkel – idén már nem kapják meg a havi 6 ezer forintnyi béren kívüli juttatásukat.

A helyzet a cívisvárosban is hasonló, ezért a szakszervezet szeretné, hogy a debreceni közalkamazottak is részesülhessenek cafeteriában. A város oktatási intézményeiben a jelenlegi egyetlen juttatás, hogy ahol van konyha, ott kedvezményesen lehet ebédelni.

Adataink szerint az étkezési támogatást az önkormányzat intézményeiben dolgozó 7080 fő közül mintegy 3400 veszi igénybe, ami közel 150 millió forintos éves kiadást jelent – tudtuk meg dr. Szekeres Antal jegyzőtől. Mint mondta, Debrecen nincs abban a helyzetben, hogy fel tudná vállalni az óvatos becslések szerint is százmilliókba kerülő többletjuttatást. Hangsúlyozta: a köztisztviselők esetében a rájuk vonatkozó törvény rögzíti a kötelezően biztosítandó juttatásokat, attól eltérni nem lehet.


Válasz a pedagógusoknak:

Debrecen Város Önkormányzata intézményeiben összesen 7080 fő közalkalmazott dolgozik – tudtuk meg dr. Szekeres Antal jegyzőtől. A jelenlegi béren kívüli juttatás abból áll, hogy a dolgozók az intézményi étkezésnél csak a nyersanyagköltséget fizetik. Az oktatási intézményekben ez a nyersanyagköltség a gyerekek számára megállapított térítési díj, az ezt terhelő 65 százalékos rezsit az önkormányzat magára vállalta. A tervezési adatok szerint erre a támogatásra mintegy 3400 fő tart igényt és az önkormányzatnak közel 150 millió forintos kiadást jelent.

A jegyző hangsúlyozta: a köztisztviselők esetében a köztisztviselői törvény rögzíti, hogy mi az, amit kötelezően adni kell. Ettől az önkormányzat nem térhet el. Arra a kérdésünkre, hogy próbáltak-e megoldást keresni a közalkamazottak béren kívüli juttatására (fentieken kívül), akár a köztisztviselők rovására, azt válaszolta:a köztisztviselőknek eddig adott kötelező járandóság alapján került megállapításra a 2010. évi „cafeteria” összege, ebből érdemben átcsoportosítani nem lehet. Az önkormányzat jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy fel tudná vállalni a többletjuttatást a közalkalmazottak részére, amely óvatos becslések szerint is több százmillió forint lenne – összegezte. 


Hajrá, Pécs! – debreceni szolidaritás a közalkalmazottakkal

Megtörtént, amire az EKF nyilatkozatháború óta senki sem számított: Pécsnek drukkol Debrecen. A PDSZ Hajdú-Bihar megyei Szervezete legalábbis levélben szolidaritásáról biztosította a pécsi tiltakozókat. A szervezet arra kérte a debreceni közalkalmazottakat, hogy február 22-én viseljenek “PÉCS” feliratú kitűzőt, illetve tegyenek ki Hajrá Pécs! feliratokat munkahelyükön – írja a pecsistop.hu.

<<< A cikk itt folytatódik. Katt! >>>
 

 

Melegétel utalvány: Akkora a joghézag, hogy csak na

Nem fizethetünk melegétel utalvánnyal?

Itt fogadják el a melegétel utal- ványokat – Lista!

Nem egyszerű beváltani a melegutalványt