A PDSZ nyílt levélben kéri a nemzeti pedagóguskart az etikai kódex elutasítására

Budapest – Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a nemzeti pedagóguskar hétvégén tartandó közgyűlésének résztvevőit, hogy utasítsák el az etikai kódexet.

Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-hez is eljuttatott levélben úgy fogalmazott: a megalkotói által legnagyobb jóindulattal létrehozott etikai kódex a pedagógus társadalom heves ellenérzéseit váltotta ki. Az ennek hatására történt módosítások ugyan tompít(hat)nak a leginkább kifogásolt passzusokon, a kódex egészének tartalmát, szellemiségét, megítélését azonban nem módosítják – írta.

A hazánkban érvényes jogrend – az élet minden területén – körültekintően gondoskodik a kötelezettségek teljesítésének számon kérhetőségéről, s a jogok érvényesülésnek feltételeiről. Nincs ez másképp a közoktatás területén sem. Indokolatlan a szabályok duplikálása, felülírása – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Gyakorló pedagógusként, a PDSZ elnökeként, arra kérte a levélben a résztvevőket, hogy ne legyen “póráz” a mindenkori kormányzat kezében, s ne rakjanak “szájkosarat” a saját fejükre.

Az etikai kódex elvetését kérte – a PDSZ-hez hasonlóan – nyílt levélben november 4-én a Pedagógusok Szakszervezete is.

A kódex a nemzeti pedagóguskar november 14-ei küldöttgyűlésének napirendjén szerepel.

– MTI –
hirdetés