A pásztorélet és a néptánc körül forgott a ladányi hétvége

Akt.:
A pásztorélet és a néptánc körül forgott a ladányi hétvége
© Fotó: Kovács Péter
Püspökladány – Filmbemutató, táncház, felvonulás, kiállításmegnyitó is szerepelt a fesztivál programjában.

A Szent György-napi népszokásokat elevenítették fel a szervezők és a résztvevők a hétvégén Püspökladányban megtartott XXII. Sárrétmenti Népzenei, Néptánc és Mesemondó fesztiválon. Az eseményen négy településről – köztük Székelyudvarhelyről – kilenc tánccsoport, tizenhat egyéni előadó és három népzenei együttes lépett fel, összesen közel háromszázan.

Ahogy a pásztorok tették

A hagyományőrző esemény már pénteken elkezdődött, amikor a Karacs Ferenc Múzeumban a sárréti pásztoréletet bemutató foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők. Este a Dorogi Márton Művelődési Központban a székelyudvarhelyiek beszéltek székelységükről, hagyományaikról, népszokásaik megőrzéséről, majd bemutatták népviseletüket. A rendezvény első napja fergeteges székely-magyar táncházzal zárult.A szombati események is a múzeumban kezdődtek, ahol a múzeumi családi nap keretében Korponai Viktória főiskolai hallgató Pongrácz Mihály püspökladányi gulyás foglalkozásának egy részletét bemutató, Lajbi gomb című filmjét láthatták az érdeklődők, majd beszélgethettek a film készítőjével és főszereplőjével. A fesztivál résztvevői kora délután jelmezes, szekeres felvonulással hívogatták az eseményre a ladányiakat, akik meg is töltötték a művelődési központ színháztermét. A tánccsoportok, mesemondók, zenekarok bemutatkozása előtt a Szent György pásztorai című kiállítást nyitotta meg Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet főosztályvezetője a művelődési központban. A fesztivál központi rendezvényén a legtöbb előadó zenéjében, táncában ugyancsak a pásztorhagyományokat dolgozta fel. Köztük volt a helybeli Kenderkóc csoport, amely hajdúsági és nyírségi hagyományokat adott el. Az esemény táncházzal zárult.

HBN–KZS


Fantasztikus programokkal

A derecskei Cibri gyermekegyüttes és Kis Szivárvány néptánc együttes már rég óta vendége a Sárrétmenti fesztiválnak. – Nagyon jó a kapcsolatunk a szervezővel, Nádasné Szabolcsi Ildikóval, itt mindig fantasztikus programokkal várják a fellépőket, a gyerekeknek pedig alkalom a szereplésre, a megmérettetésre, továbbá, ápoljuk a régi barátságokat és újakat is kötünk – válaszolta a derecskeiek vezetője, Szombathyné Törő Nóra. – Fontos, hogy a fiatalok megismerjék saját népük kulturáját, táncait, hagyományait, továbbá, az együttesekben átélhetik a közösséghez tartozás élményét is.