A parlagfű leginkább északkeleten „virul”

Akt.:
A parlagfű eltávolítása a telektulajdonosok dolga
A parlagfű eltávolítása a telektulajdonosok dolga - © Fotó: AFP
Hajdú-Bihar – Hazánkban nagyjából két és fél millió ember szenved parlagfű­allergiától.

  • Egyre inkább népbetegséggé válik hazánkban a pollenallergia, a parlagfű pedig egyre több ember napjait keseríti meg. A könnyezéssel, a szem viszketésével, tüsszögéssel, csalánkiütéssel járó parlagfű-allergia a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt sújtja.
  • A rendkívül igénytelen, ám „agresszív” gyomnövény elterjedése – mint azt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól megtudtuk – leginkább a megye északkeleti részére, vagyis a dél-nyírségi homokos területeire a legjellemzőbb, ahol a számára kedvező életfeltételek vannak.
  • Az elmúlt év azonos időszakával összevetve Debrecenben a pollenterheltség az idén kedvezőbben alakult.

A pollenszórása a július közepén kezdődött, akkor még kis mennyiségben volt jelen a légkörben, augusztus végére azonban nagyon magas szintet ért el. Az allergiások segítésének kulcsa a gyomnövény irtása. 2005-től a kormány kiemelt feladatának tekinti a parlagfű elleni védekezést.

Hajdú-Biharban évente 400-500 hektár parlagfűvel fertőzött területet mentesítettek a hatóságok. Az irtást végző személyek különböző tanfolyamokon, rendezvényeken folytatott munkájukkal, a parlagfű elleni védekezési lehetőségek bemutatásával, a védekezési kötelezettséget előíró jogszabályok ismertetésével segítik a parlagfű-mentesítést.

Fontos, hogy a földhasználók ne csak tulajdonosai, hanem gazdái is legyenek a termőföldeknek. Szemléletformálásukért lehet és kell sokat tenni.

Komoly szankciók

A parlagfűvel fertőzött területeken közérdekű védekezést rendeltek el – ennek az irtásnak a költsége a mulasztást elkövető földhasználókat terheli –, további minden esetben növényvédelmi bírságra számíthatnak azok, akiknél burjánzik a parlagfű.

A bírság mértéke függ a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű felületi borítottságától. A pénzbüntetés összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben a védekezéssel felmerült költségek, illetve a növényvédelmi bírság befizetése késik, köztartozásnak minősül, és annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik. KDTovábbi hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek