A parkból hasít le a fürdő

A parkból hasít le a fürdő
„Meddig terjeszkedik /terjeszkedhet a miskolctapolcai barlangfürdő? 1964-től élek Miskolcon, emlékeim szerint annak idején a fürdőépület előtt köztér volt, a parkból közvetlenül lehetett belépni az előcsarnokba.

Aztán elkerítették a közterület egy részét, most megcsonkították a Csónakázó-tavat, s az eddig hallottak /olvastak szerint még további “terjeszkedés” – sőt, mint azt hallottam/ olvastam”, területcsere” – is várható. (Vajon mit jelent ez az úgynevezett területcsere?”- veti fel a kérdést Váncsa András Lajos lapunk levelező fórumán, az Agorán. )

Területcsere

A barlangfürdő Miskolc legvonzóbb idegenforgalmi látványossága, s ahhoz, hogy még több turista keresse fel, területre van szüksége, mondja Dömötör Zoltán, a beruházásért felelős VFV Miskolc Zrt. (Városi Fürdőüzemeltető, Vagyongazdálkodó és Szolgáltató) vezérigazgatója. Ez kétféleképpen lehetséges. Ha befelé terjeszkedik a fürdő, azaz a hegy felé (vannak további barlangjáratok) és ha kifelé.

Volt egy terület, amely szervesen illeszkedett a fürdőhöz, ám ott megtalálták a bencés monostor romjait, így arra nem terjeszkedhet tovább – jegyzi meg. – Próbáltuk úgy kiváltani, hogy a szaunaház tetejére is napozó került, valamint területet cseréltünk a várossal. Ez a bizonyos rész a Csónakázó-tóból lett lehasítva a Sziget presszó és a jelenlegi csonakkikötő vonalában. A szerződés tartalmazza, hogy a tó körbejárhatóságát fahidakkal kell biztosítanunk. Így két idegenforgalmi jelentőségű hely lesz Tapolcán: a fürdő és a monostorrom, a park pedig így is nagy marad.

Világlátványosság

Megjegyezzük, más városokban nem vesznek el területeket a parkokból. Dömötör Zoltán szerint azonban ez nem így van. Ott is nagy ilyenkor a felzúdulás, de ha a cél értelmes – mint Miskolctapolcán (hiszen nem kocsmát vagy bevásárlóközpontot, hanem világlátványosságot hoznak létre) – akkor meg is nyugszik a közvélemény. A vezérigazgató úgy véli, a két idegenforgalmi létesítmény is bőven megfér majd egymás mellett. A kulturált fürdőhely ugyanis nem zavarhatja a feltárt kegyeleti helyet. Arra a kérdésre, hogy tovább terjeszkedik-e még a fürdő, Dömötör Zoltán úgy válaszolt, kifelé, az őspark felé semmiképp.

HM

 

Miért nem a hegy belseje felé?

A témában további érdekes hozzászólások érkeztek. Miért nem a hegy belseje felé terjeszkedik a fürdő? – kérdezi Dicsuk Pál. S megjegyzi, szerinte – a közelben találták meg a monostori romokat – az, hogy a temetkezési helytől néhány méterre, élmény- és gyermekmedencét alakítottak ki, önmagában is kegyeletsértő. „Úgy vélem az idelátogató „kizárólag” a fürdő miatt jövő vendégeket is visszariasztja, hogy a park pusztul, elfogy, vagy éppen „funkciót vált”, írja egy másik levelezőnk, s utal arra is, jó lenne nagyobb hordejű döntésekről megkérdezni az ott lakókat is.

„Látványosságot lehet máshogyan is produkálni (a hegy belseje felé), közparkot nem – olvasható Bujdos Attila tollából. – Nem tudnék rá példát mondani – folytatja, – hogy nyugati városokban a közparkok rovására terjeszkednének. Ez elképzelhetetlen Münchenben, New Yorkban, Torontóban, Párizsban…