A panelprogram hozta újra divatba

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Évekkel ezelőtt a távfűtés szitokszónak számított az ingatlanhirdetésekben.

Mégis egyre többen keresik, mert ma már ez az egyik legkényelmesebb és leggazdaságosabb fűtési mód az otthonokban. A növekvő érdeklődést az eladók is kihasználhatják – ha helyesen építik be az árba.

Mennyit ér valójában?

A lakáskeresők körében évtizedekig a feketelista élén szerepelt, sokan az egyik legpazarlóbb és legdrágább rendszernek gondolták. A panellakások korábban tapasztalható alacsony presztízse is sok tekintetben ennek volt köszönhető. Magyarországon csaknem 780 ezer házgyári lakás épült, amelyek legnagyobb részét távfűtéssel szerelték fel. A kilencvenes évektől azonban ez a fűtési mód egy csapásra eltűnt az új építésű ingatlanokból, így továbbfejlesztett megoldása sem született. A mintegy kétmillió ember komfortérzetéért felelős rendszert azonban idővel modernizálták.

Szárnyal a piac

A megítélés azóta nagyot változott: ma már szárnyal a panelek piaca, egy év alatt ismét csaknem 13 százalékkal nőtt országos átlagban a négyzetméteráruk, azzal együtt, hogy a távfűtés is maradt. A pa­nellakások reneszánsza nagyrészt a panelprogram felfuttatásának köszönhető, hiszen sikerült kiküszöbölni az egyik legnagyobb hátrányukat, a magas fenntartási költséget. Az energetikai korszerűsítés keretében a fűtőberendezések szabályozhatóak lettek, és az egyéni mérés is lehetségessé vált. A nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés is sokkal energiahatékonyabbá és olcsóbbá tette a lakásfenntartást. A felújítási program több mint 350 ezer lakást érintett, ez nagyjából egymillió hazai lakos számára jelent számottevő rezsicsökkenést. – A panelprogram hatására a panellakások és a távfűtés megkopott presztízse is helyreállt, olyannyira, hogy a piac új slágereinek számítanak – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – Jelenleg is zajlik több olyan nagyszabású iroda- és lakóingatlan fejlesztés az országban, ahol a tervezők, a kedvező adottságai miatt a távfűtéses megoldást választották. Kis karbantartási költsége és kényelme miatt egyre vonzóbb a vásárlók és a befektetők számára is.

HBN


Kis magyar paneltörténelem

Korábban a panellakások elleni egyik legerősebb érv a komfortfokozathoz képest aránytalanul magas fenntartási költség volt, amelynek túlnyomó részét a korszerűtlen és pazarló fűtés eredményezte. A házgyári épületek tervezésekor nem volt elsődleges szempont az energiahatékonyság, ezért sem a fűtőrendszer, sem a berendezések, sem a nyílászárók, sem a szigetelés nem segítették a takarékoskodást. A több százezer lakást érintő panelprogram a műszaki korszerűsítés támogatásával sok családnak tette lehetővé a tartós rezsicsökkentést. A fűtőtesteket újakra cserélték, és míg korábban szabályozhatatlan volt a hőmérséklet, hőfokszabályzók és az arányos költségviselést segítő egyéni mérők kerültek a radiátorokra.

A meleget nemcsak megtermelni kell, hanem megtartani is, ezért teljes szigetelést és modern nyílászárókat kaptak a négy- és tízemeletesek. Mindezek hatására a távfűtés hátrányai szinte eltűntek, és csak az előnyök maradtak: kényelmes, és fenntartása jószerivel költségmentes, amely sok egyéni fűtésrendszerről nem mondható el.