A pálinkaverseny jó hatással van a cefre minőségére

Balmazújváros – A balmazújvárosi Veréce Hagyományőrző Egyesület 16. alkalommal szervezte meg „Az év legjobb pálinkája” versenyt.

A településen nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek. A Balmazpárlat tulajdonában lévő pálinkafőzde több mint 200 éves. A megyében ebben a főzdében főzik a legtöbb pálinkát.

A balmazújvárosi pálinkaversenyen csak a Balmazpárlat által főzött pálinkák versenyezhetnek. A megmérettetésre a megye számos településéről érkeznek. Többek között Hajdúszoboszlóról, Debrecenből, Nagyhegyesről, Hajdúdorogról, Hortobágyról, Hajdúböszörményből. Fontos, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbb a pálinkafőzetés, lesz aki tovább vigye ezt a hagyományt.

A verseny jó hatással van a pálinkák minőségére is, gyenge minőségű, úgynevezett „guggolós” pálinka már nincs a versenyen. Mindig abból a gyümölcsből lehet finom pálinkát főzni, amelyet a konyhában is megennénk. 2018-ban rekordmennyiségű pálinka érkezett minősítésre, közel 100 üveggel. A zsűri nyolc kategóriában (alma, birs, eper, szőlő, szilva, körte, barack és vegyes) osztott díjakat, első alkalommal adták át a legnagyobbat, a Champion-díjat. Az abszolút győztes a debreceni Fekete Szűcs Zoltán birspálinkája lett.

– Bánhegyi Zoltán –