A pálinkafőzdés hiszi, ha látja

Az otthoni pálinkafőzés újbóli engedélyezése könnyen tragédiákhoz vezethet.

Sápi Imre ezüstkoszorús mester 21 éve foglalkozik pálinkafőzéssel, így pontosan tudja, hogy mi különbözteti meg a jó pálinkát a rossztól. „A jó pálinka magában hordja a gyümölcs aromáját, csendes, simulékony, nem mar, nem kapar, nem köszön vissza, kellemes bizsergető érzést ad, és jó étvágyat csinál. A rossz pálinka meg olyan, hogy ha leveszik a konyhában az üvegről a dugót, akkor már a szobában is lehet érezni a szagát, büdös, mar, kapar, ha pedig eszik rá az ember, délután visszaköszön…”

Vissza ne jöjjön!

A megye bihari térségében négy pálinkafőzdét üzemeltető mesterhez annak kapcsán kopogtattunk be, hogy a kormány 90 év után ismét lehetőséget ad az otthoni pálinkafőzésre. – Bár még nagyon képlékeny ez a dolog, abban biztos vagyok, hogy a száz évvel ezelőtti kuktás meg kisszékes módszert el kell felejteni. Őseink mosófazékban főzték a pálinkát, nem tudták szétválasztani a párlatnak a bele nem való részét a fogyaszthatótól, ami sokszor tragédiákhoz vezetett. A háború után főzték a pálinkát melaszból, gyümölcsből, sokan meg is vakultak a metilalkoholtól. Ha megint elterjedne ez a jellegű házi főzés, a költségvetésnek többe kerülhet a mérgezett vagy égéssérült emberek gyógykezelése, mint amennyit a bérfőzésből beszed – jelentette ki Sápi Imre, hozzátéve, hogy azért az övék is egy külön szakma. „Sok főzető a cefrébe beledobja a penészes, földdel szennyezett gyümölcsöt, márpedig jó pálinkát csak érett, egészséges gyümölcsből lehet készíteni. Míg a bornál a rostanyagok nagy részét a préselésnél eltávolítják, a cefre kényesebb, mert az összes rostanyag ott van benne, és úgy kell megőrizni az alkoholtartalmát, úgy kell vigyázni arra, hogy ne legyen se ecetes, se tejsavas.”

Őrízni a hírnevét

A mester kizártnak tartja, hogy a bérfőzési szeszadót úgy töröljék el, hogy nem vezetnek be helyette semmit, ez ugyanis több milliárdos kiesést jelentene a költségvetésnek. Ha mégis meglépnék, akkor egy liter pálinkát 1200 helyett 400 forintért lehetne előállítani. – Sokat dolgoztunk azért, hogy a pálinka elnyerje méltó helyét a hungarikumok között, csakhogy ezt a hírnevet kotyvalékokkal pillanatok alatt le lehet rombolni. Szerencsére egyre kevesebbet találkozunk mérgező metiles pálinkával, hiszen attól valósággal hullanak az emberek. Nincs mese, jó pálinkát gyümölcsből lehet csinálni! A legtöbben vegyest főzetnek, de létezik szőlőpálinka is. Szerintem az lehetne a járható út, ha az állam olcsóbbá tenné a bérfőzést, hiszen így a minőség is garantált maradna – mondta. HBN

Petneházi Attila