Helyi közélet

2008.04.20. 09:12

Státuszszimbólum, kényelem, lustaság?

<p>Debrecen - A Föld Napján, április 22-én, a debreceni fiatal környezetvédő aktivisták, kerékpáros felvonulást szerveznek.</p>

A demonstrációval a városban élők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a lustaságból és gondatlanságból elkövetett indokolatlan gépkocsi használatnak már érezhetően komoly egészség és környezetkárosító hatásai vannak.

Tudja Ön, hogy milyen a városunk levegője? Tudja, hogy milyen káros anyagokat bocsát ki autója és azok milyen hatással vannak az emberi szervezetre köztük az Önére

és családjáéra is?

Ha a városban nap mint nap autóval közlekedik, akkor valószínűleg még nem tudja ezekre a kérdésekre a választ.

Nemcsak Budapesten, hanem itt Debrecenben is napról napra

nő az autók száma, és ezért folyamatosan növekszik a légszennyezettségi határértékeket meghaladó időszakok hossza is. Hosszabb időn keresztül az alacsonyabb értékű szennyeződés is nagyon megterheli a szervezetet, de az egyre nagyobb koncentrációjú szennyezett levegő már beláthatatlan következményekkel járhat. Magyarországon a közlekedési eredetű légszennyezés átlagosan 3 évvel rövidíti meg életünket, és sokkal több halálos áldozatot szed, mint a közlekedési balesetek.

De nézzük csak meg milyen mérgező anyagokat tartalmaznak az autók kipufogógázai és ezek milyen hatással vannak szervezetünkre.
A szén-monoxid szív és érrendszeri, valamint légzőszervi panaszokat, fejfájást, fáradságot okoz, és megnöveli a szívinfarktus valószínűségét. A nitrogén-dioxidok erősen izgatják a nyálkahártyát, légzőszervi megbetegedéseket okoznak.

A gépjárművekből származó apró szilárd szennyeződések olyan vegyületeket tartalmaznak melyek rendkívül rákkeltőek. Ezeknek a szilárd részecskéknek a koncentrációjára nincs megadott egészségügyi határérték, mert nem ismert olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az emberi egészséget.

Az azbeszt köztudottan erősen rákkeltő, a gépjárművek fékezésekor jut a levegőbe, nagyon apró részecskék formájában, amit ezért elég nehéz kiszűrni. A kén-dioxid savas esőt okoz, aminek a következménye az erdők pusztulása, a talaj elsavanyodása, és a műemlékek, épületek tönkretétele.

De nemcsak a szennyező anyagoktól retteghetünk, hanem az autók miatt fokozott balesetveszélynek, zajterhelésnek és stressznek vagyunk kitéve. Az épülő kiszélesedő autóutak, felszíni parkolók, parkolósávok pedig életterünktől és a zöldfelületektől fosztanak meg minket.

Nem találkoztam még olyan emberrel, aki azt mondta volna, hogy ő igenis csak szennyezett levegőt szeretne szívni, szeretné megrövidíteni az életét, és örülne, ha minél előbb beteg lenne, és a városban, ahol él lehetőleg csak beton, kő és aszfalt vegye körül, ne legyen egy csöppnyi zöld felület sem, legyen mindenütt autóút és még több autó.

Ezek ellenére az emberek többsége nap, mint nap az egészséges és környezetbarát kerékpározás, illetve környezetkímélő tömegközlekedés helyett mégis a légszennyező gépkocsivezetést választja. Miért? Talán a társadalmi elvárások miatt, hiszen az autó korunk egyik státuszszimbóluma, vagy egyszerűen csak a kényelem és a lustaság viszi rá a többséget. Státuszszimbólum, kényelem, lustaság, nem hagyhatjuk, hogy ezek határozzák meg egészségünk, jövőnk és biztonságunk!

Mit tehetünk? Gondolkodjunk környezettudatos felelős felnőtt emberhez méltóan! Tiszteljük egymást, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyerekeink, unokáink egy tisztább levegőjű és élhetőbb Debrecent kapjanak örökségül. Válasszuk a napi közlekedéshez az alternatív közlekedési módok valamelyikét.

Akik a Föld Napján kerékpárra pattannak délután 18.00-órakor a Békás-tónál, azok már így gondolkodnak és a mindennapokban is így tesznek. Csatlakozzon Ön is!

Hevesi Edit és Rácz Kálmán

Filantróp egyesület

Kapcsolódó anyagok:

  • Critical mass - kritka érkezett
  • Minden rekord megdőlt
  • Hajdú-Bihar megye további friss hírei
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában