Helyi közélet

2014.02.04. 07:38

Jegyzet: FED-lövés a forintra

<em>Aki követi Orbán Viktor pénteki reggeli Kossuth Rádiós szerepléseit, annak bizonyára feltűnt, milyen gyakran tér vissza a miniszterelnök – ha csak a belépésre buzdítás szintjén is – az árfolyamgát intézményére</em>. <strong>Ratalics László jegyzete</strong>.

Aki követi Orbán Viktor pénteki reggeli Kossuth Rádiós szerepléseit, annak bizonyára feltűnt, milyen gyakran tér vissza a miniszterelnök – ha csak a belépésre buzdítás szintjén is – az árfolyamgát intézményére. Ratalics László jegyzete.Ha a műsor közben nem is vetődik fel, a végén egy mondattal biztos szóba hozza. Oly hosszú ideje ismételgeti, hogy talán még annak is feltűnt, a kormányfő valami fontosat akar ezzel üzenni, aki egyébként irtózik a gazdasági hírek fogyasztásától.

Márpedig a nemzetközi és hazai pénzügyi sajtóban az elmúlt hónapokban több előrejelzés, elemzés, kisdolgozat született arról, hogy a jövőben, konkrétan az amerikai jegybank (FED) nagyüzemi, havi 85 milliárdos dollárnyomtatásának fokozatos visszafogásával egy időben komolyabb sokk érheti a „sérülékenyként” számon tartott devizákat, így a forintot is. Bár e kiszolgáltatottság pontos mértékéről a szakemberek véleménye attól függően is megoszlik, hogy melyikük milyen érdekek szekerét tolja, azért a jelenlegi fő kockázati forrás felől nincs nagy vita: ez a rekord alacsony jegybanki alapkamat, ami jó a magyar gazdaságnak, mert olcsón jut hitelhez, de veszélyes a forintnak, mert villámgyorsan elveszíti a vonzóerejét, mihelyt a többi, velünk egy ligában játszó ország jegybankja kamatot emel (ami egyeseknél máris megtörtént).

Az előttünk álló időszak FED keltette pénzpiaci széllökéseinek erejét senki sem tudja pontosan „belőni”, de keményen befolyásolhatják a forint értékét, rekord mértékű árfolyamkilengéseket hozva. Ettől igyekezett óvni a kormányfő az árfolyamgát hangsúlyozásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában