A nyugdíjas hobbiszakács receptje adta az országtorta alapját

Akt.:
Köleslepény
Köleslepény - © Fotó: Kovács Péter
Tiszafüred – Soós Lajos nyugdíjas és kedvtelésből főzöget, akár nagyobb települési rendezvényeken is. Mi a Tiszafüredi Ősz eseményen találkoztunk vele, ahol köleslepényt kínált a sokadalomban.

Megtudtuk tőle, hogy az, amit ezúttal készített, a három évvel ezelőtti országtorta alapreceptje. Azt elküldte egy mestercukrásznak, aki az alaprecepten szinte semmit sem változtatott, csupán az ízesítését és a megjelenítés módját „írta át”, az utóbbit viszont alaposan.

A köles egyébként az alföldi ember tradicionális étke, a rizs elterjedése előtt szinte minden nap asztalra került. Termesztése egyszerű, évente többször is betakarítható. Akár édesen, akár sósan kiváló ételeket lehet belőle főzni. Könnyen emészthető, a magas rost tartalma miatt a gyomor és a bélrendszer tökéletes karbantartója, mi több, még a vércukorszintre is jótékony hatással van.

Soós Lajos családi receptgyűjteményében egy sós és egy édes kölesétel szerepel. Alapvető, hasznos tanácsként mondja: a kölest a felhasználás előtt minden esetben alaposan meg kell mosni. A másik alapvetés pedig az, hogy 1 kilogramm köles 4 liter folyadékot vesz fel főzés közben.

Édes köleslepény

Hozzávalók:

  • 1/2 kilogramm köles
  • 2 liter tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 zacskó vaniliáscukor
  • 2 tojás
  • 10 dekagramm margarin vagy vaj (utóbbi a jobb)
  • tetszés szerint gyümölcs, túró, lekvár, tejföl, szörp

Elkészítés módja: A kölest a tejben sűrű és puha állapotáig főzzük úgy, hogy a citrom reszelt héját, a vaniliáscukrot és a cukrot a készítés elején beletesszük a tejbe. A tojás sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Az elkészített köleskásához a tojássárgáját hozzáadjuk, azzal egyneművé kavarjuk. A kivajazott vagy kimargarinozott tepsibe körülbelül 3 centiméter vastagon egyenletesen szétterítjük, a tojásfehérjéből készült habot egyenletesen szétterítjük a tetején, majd közepes lángon 30-40 percig sütjük. Ízlés szerint gyümölccsel, túróval, lekvárral, tejföllel vagy szörppel ízesíthetjük a köleslepény-szeleteket.

Bográcsos köles

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm köles
  • 1 kilogramm hagyma
  • 1 kilogramm füstölt szalonna
  • 4 liter víz
  • só, bors, paprika, utóbbi lehet csípős is.

Elkészítés módja: A szalonnát tepertőre sütjük a bográcsban, a szalonnadarabokat kivesszük. A kölest a forró zsírba tesszük, folyamatosan kavarjuk, néhány perc alatt felszívja a zsírt és kissé megpirul a köles. Hozzáadjuk a vizet és a fűszereket, majd addig főzzük, amíg a köles puha, pergős nem lesz. Ezt követően mellétehetjük a kisütött szalonnadarabokat.








hirdetés