A nyugati mintát tanulják a sertéstartók

A nyugati mintát tanulják a sertéstartók
© Fotó: Matey István
Debrecen – Magyarországon egyedülálló képzés indult a Debreceni Egyetemen.

Közös holland-magyar koprodukcióban valósult meg az sertéstelep-vezetői tanfolyam, amely kapcsán a Debreceni Egyetemen tartottak hétfőn sajtótájékoztatót a szervezők. A február elsején kezdődött oktatás során a résztvevők megismerkednek németalföldi farmergazdaságokat piacvezetővé tevő nyugat-európai technológiákkal. A kurzus helyszíne a Debreceni Egyetem, illetve a külföldi partner sertéstelepe, ahol a résztvevők 4-5 fős csoportokban eltöltenek egy-egy hetet. Ez a gyakorlati ismeretek elsajátítása miatt szükséges.

A tudás még hiányos

Vaszkó László, a V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezetője elmondta, a továbbképzés célja, hogy bevezessék a honi gazdálkodókat a világszínvonalú sertéstenyésztésbe. A szakember szerint a beruházásoknak köszönhetően a műszaki feltételek már adottak, a tudás azonban még hiányos, ezen akarnak most változtatni az előadók.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A Debreceni Egyetem nevében dr. Komlósi István dékán arról beszélt, hogy az intézmény oktatói az előkészületek során nem csak a tematika kidolgozásában, hanem az új módszertani elemek kialakításában is részt vettek. A kurzus végén a résztvevők számot adnak tudásukról, illetve új ismereteiket felhasználva saját sertéstelepükre egy fejlesztési tervet is készítenek.

HBN