Magyarország

2008.04.14. 18:31

Továbbra sincs ombudsman

<p>Továbbra is üres az adatvédelmi biztos széke és az újonnan létrehozott jövő nemzedékek ombudsmanjának posztja is. Az Országgyűlés ugyanis harmadik nekifutásra sem szavazott hétfőn bizalmat az államfő két jelöltjének.</p>

Nagy Boldizsár, Péterfalvi Attila, Fülöp Sándor, Zombor Ferenc - e négy név mellé ma két újabb, Bogdányiné dr. Mészáros Ágnes ügyvédé és Tóth Gábor Attila alkotmányjogászé került.

Immár ők is azok közé tartoznak, akiket a Tisztelt Ház nem választott meg ombudsmannak. Bogdányiné dr. Mészáros Ágnest 159 igen szavazatot kapott 138 nem mellett. Tóth Gábor Attilát, pedig 181 igennel, 113 nem ellenében nem támogatta a szükséges többség.

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján a Parlament választja kétharmados többséggel. Sólyom László következetesen tartotta magát ahhoz, hogy a személyekről előzetesen nem konzultál a pártokkal.

A frakciók részéről többször jelezték már, hogy tudomásul veszik ezt, de hangsúlyozták: a jelölés joga ugyan az államfőé, de a döntés az övék.
A mai szavazás előtt egyébként csupán a szocialisták jelezték, hogy mindkét jelöltet támogatják.

Az SZDSZ és az MDF azt közölte, hogy Tóth Gábor Attilát megszavazzák, Bogdányiné Mészáros Ágnest azonban nem. A Fidesz és a KDNP nevében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt közölte: a frakciószövetség képviselői lelkiismereti alapon szavaznak a jelöltekről.

Az adatvédelmi biztos széke a mostani eredménytelen választás után immár négy hónapja betöltetlen. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa újonnan létrehozott poszt. Az első "zöld ombudsmanra" azonban legalább a következő parlamenti szavazásig még biztosan várni kell.

 

Sólyom: veszélyben az államszervezet
Az államfő szerint az államszervezet működését veszélyezteti, ha az Országgyűlés egymás után háromszor ok és indokok nélkül nem választja meg a köztársasági elnök jelöltjeit. Sólyom László erről azután beszélt, hogy a parlament harmadszor utasította el jelöltjeit az adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi posztjára.

Az államfő szerint "a helyzet súlyos." Hozzátette: 30 napja van arra, hogy eldöntse, mit lép, azt viszont egyértelművé tette, hogy a jelölési eljáráson nem változtat, vagyis továbbra sem egyeztet előre a parlamenti pártokkal.

  • Megkezdődött az ombudsman- választás
  • Az MSZP támogatja az ombudsman jelölteket
  • A Fidesz- KDNP lelkiismereti alapon szavaz a jelöltekről
  • Ombudsmanokat választ az Országgyűlés
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!