A nyári baj: gyomorrontás

A nyári baj: gyomorrontás
Hajdú-Bihar – Ne fogyasszunk mosatlan gyümölcsöt, zöldséget; az ételeket megfelelő hőfokon tároljuk.

A nyári időszakban igen gyakori jellegzetes emésztőrendszeri megbetegedés a köznyelvben leginkább gyomorrontásnak nevezett tünetegyüttes, amelynek jellemzői a hasfájás, híg széklet ürítése, hányás, hányinger, rossz közérzet, étvágytalanság. Láz ritkán társul a betegséghez, és a hozzá társuló tünetek is általában egy- két napon belül megszűnnek, a közérzet is rendeződik egy héten belül.

Nyár és higiénia

-Okaként leggyakrabban a nagy hőségben a megszokott higiénia hiánya, a bevitt élelmiszer fertőzöttsége szerepel. Gyakori ok az egyéb baktériumok (például Salmonella ), vagy vírusok által okozott fertőzések következtében kialakuló hasmenés. A kialakult betegség legveszélyesebb szövődménye a folyadék-vesztés lehet – hívta fel a figyelmet a kellemetlen tünetekkel járó megbetegedésre dr. Józsa Lajos gyermekgyógyász.

Védekezés megelőzéssel

Ne fogyasszunk mosatlan gyümölcsöt, zöldséget; az ételeket megfelelő hőfokon tároljuk – tanácsolja a szakember. Az egyszerű gyomorrontás sokszor kezelés nélkül, odafigyelt diéta megtartásával gyógyul. A diéta a panaszok fennállása idején a hagyományos kekszből, kétszersültből, pirítósból, főtt burgonyából álljon. Nagyon fontos a gondos folyadékbevitel. Kerülni kell a cukrozott folyadékok ( tea, limonádé ), valamint a szénsavas italok és a tejtermékek fogyasztását. Láz, elhúzódó hasmenés, fájdalmak esetén a tünetegyüttes nem egyszerű gyomorrontást takar. Ilyenkor feltétlenül orvosi segítségre van szükség, hisz kiváltó okként komoly, tömeges betegséget okozó baktérium, mint például a Salmonella fertőzés is állhat – figyelmeztetett.

HBN

 

Tippek és szabályok, amelyek megvédhetnek a Salmonella – fertőzéstől

 

MINDIG:

– hűtőszekrényben vagy mikrosütőben engedje fel a mélyhűtött húsféléket,

– elkülönítve készítse elő a nyers húsokat, zöldségféléket,

– mosson kezet az előkészítés után,

– főzze-süsse át alaposan az ételt,

– csak annyit főzzön, amennyit biztonságosan tárolni tud,

– kisebb adagokra osztva hűtse, majd forralja át a nagy mennyiségben készített ételt,

– fogyasztásig tárolja melegen, legalább 65 Celsius fölött az ételt,

– a hidegen fogyasztandó fogásokat gyorshűtéssel hűtse le 5 fok alá,

– védje az ételt az utólagos szennyeződésektől…

 

SOHA:

– ne használjon sérült csomagolású, egyszer már felolvadt és újrafagyasztott alapanyagokat,

– ne szennyezze a kicsöpögő húslé a berendezést, a konyhabútort,

– ne kezdje az előkészítést jóval a felhasználás előtt,

– ne hagyja, hogy lassan, magától hűljön le a készétel,

– ne kóstolgasson az ujjával,

– ne adjon utólag ízesítőt vagy nyersanyagot a már megfőtt ételhez,

– ne keverjen frissen készült ételéhez korábbról megmaradtat…