A nyarat idézte a hőmérséklet

Debrecen – Az enyhébbik, már-már nyárias arcát mutatta az április az elmúlt egy hét során.

Folytatódott a száraz idő, csupán szórványosan fordult elő kisebb eső, záporeső, területi átlagban nem hullott jelentős csapadék.

Tavaszi forróság

A Nyugat-Európa térségében veszteglő, meg-megújuló ciklonrendszerrel a Kárpát-medence fölé erős délnyugatias áramlással változó nedvességtartalmú, általában száraz, és az évszakhoz képest meleg levegő érkezett több hullámban. Az időszak középhőmérséklete mintegy 5-5,5°C-kal haladta meg az ilyenkor megszokott értéket, s a nappali csúcsértékek is rendre a 20-25 fokos tartományban szóródtak Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A hét legvégén, 16-17-én ismét többfelé közelítette meg a napi maximum a 27-28 °C-ot; ennek és a bőséges napsütésnek hatására néhol már 15 fok köré emelkedett a talajhőmérséklet 5 centiméteres mélységben mért napi középértéke. Ilyen magas hőmérsékletek mellett erőteljes a növényi fejlődés, gyors ütemben növekszik az állományok levélfelülete, ezzel párologtatása is. Az elmúlt hét csapadékösszege területi átlagban sehol sem haladta meg az 5 millimétert, egyedül Hajdú-Bihar nyugati és déli-, valamint Szabolcs megye keleti vidékein, lokálisan fordult elő egy-egy kiadósabb csapadéktömb nyomán 5-10 mm közötti szumma. A csekély csapadék mellé több alkalommal is társult erős, szárító szél. Kedvező hír, hogy ennek eredményeként tovább csökkent a belvizes területek nagysága, ám a még gyenge, sekély gyökérzetű tavaszi magvetések gyökérzónájában már súlyos a nedvességhiány. Ezek az állományok folyamatos, kis adagú nedvességpótlásra szorulnak, míg az évelő kultúrák számára még bőséges, szabadföldi vízkapacitás körüli nedvességbázis áll rendelkezésre a mélyebb rétegekben.

Fagy is jöhet

A korán jött nyárias idő növényvédelmi szempontból elsősorban a rovarkártevők tekintetében jelent kockázatot, a gombás, baktériumos fertőzések kialakulási feltételei kevésbé voltak kedvezők a száraz levegőben. A felgyorsult növényi fejlődés további kockázata a hidegtűrő képesség csökkenése: jóllehet, az elmúlt időszak mentes volt a fagyveszélytől, a klímaadatok alapján május elejéig még számítani lehet fagypont közeli hőmérsékletekre. A jelenlegi előrejelzések szerint különösen a mélyebb fekvésű nyírségi vidékeken, valamint érzékenyebb kultúrák esetében érdemes is felkészülni egy esetleges, rövid ideig tartó fagyesemény bekövetkeztére.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –