A nyár végére 50 centiméterre csökkenhet a Balaton vízszintje

A nyár végére 50 centiméterre csökkenhet a Balaton vízszintje
Tihany, 2012. július 2., hétfő (MTI) – A nyár végére 50-55 centiméterre csökken a Balaton átlagos vízszintje – hangzott el a tihanyi limnológiai intézetben hétfőn tartott tudományos konferencián.

 

A Balaton mostani átlagos vízszintje 74 centiméter, ami alatta van az ilyenkor szokásos minimális szabályozási sávnak – mondta Kravinszkaja Gabriella, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetője a Balaton vízháztartásáról szóló előadásában.

Hozzátette: mindez nem tragikus, de nyár eleje van, a kipárolgás pedig még most kezdődik. Ez átlagosan éves szinten 90 centiméterrel – ezen belül a nyári időszakban 40-60 centiméterrel – csökkentheti a tó vízszintjét.

Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. tudományos főmunkatársa arról beszélt: az EULEAKS globális éghajlati modellnek a Balaton térségére adaptált éghajlati forgatókönyvből az derül ki, hogy a következő 10-20 évben éves szinten enyhe csapadéknövekedés várható, ezért a tó vízkészlete és vízszintje kis mértékben nő.

Ezt követően viszont 2030-2060 között az 1970-2000-es bázisidőszakhoz képest jelentős csökkenés következik. A 2050 utáni időszakban pedig a Balaton az előrejelzések szerint lefolyástalanná válik, a tó vízkészlete és felülete csökken. Így a tó jelenlegi szintű üdülőjellege nem tartható fenn a század második harmadától.

Ezért Varga György véleménye szerint a jelenlegi tószabályozási módszereken változtatni kell, a szabályozásnak és az alkalmazkodásnak a kombinációját kell alkalmazni.

A szakember előrejelzése szerint a mostani nyári idényben jelentős vízszint-csökkenés várható, s augusztus-szeptemberre 50-55 centiméterre csökken a Balaton vízszintje, ami azért magasabb a 2003. október végén mért 23 centiméternél – tette hozzá.

Kóbor István, a vízügyi igazgatóság laborvezetője a Balaton vízminőségéről azt mondta: ez emberi kategória, ami a vízhasználattól függ. Más lehet például, ha hajózásról és más ha üdülésről van szó. A tó jelenlegi vízminőségi problémái kizárólag emberi tevékenységre vezethetők vissza – jelentette ki a laborvezető.

 

 

bnb \ gcv \ gjé \ gry

 

MTI

Címkék: