A növekedés a magyarok teljesítményének köszönhető

Szijjártó Péter és Kapin Károly cégvezető az autóipari beszállító Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának átadásán Nagyvázsonyban
Szijjártó Péter és Kapin Károly cégvezető az autóipari beszállító Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának átadásán Nagyvázsonyban - © MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nagyvázsony – Szijjártó Péter a magyarországi beruházások melletti érvekről: a befektető elégedett.

– A 2017-es 4 százalékos gazdasági növekedés a magyar emberek teljesítményének köszönhető – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nagyvázsonyban, a Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának avatásán.

A befektetés mellett szól

Elmondta, 2010-ben Magyarországon 12 százalék felett volt a munkanélküliség, most viszont 3,7 százalék, ami új kihívásokat jelent. A Magyarországra betelepülő beruházóknak így azt a kérdést kell megválaszolni, vajon lesz-e elég munkaerő – folytatta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint a nagyvázsonyihoz hasonló beruházások azt mutatják, hogy „Magyarország minden szegletében meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az új munkaerőigényeket ki tudjuk elégíteni”.

A Novus Interiör Hungary Kft. félmilliárd forintot meghaladó önerős beruházásával kétezer négyzetméteres gyártócsarnokot épített Nagyvázsonyban. Az autóipari beszállító vállalta, hogy 2019-ig két ütemben megvalósuló, összességében több mint egymilliárd forintos beruházásával hetven új munkahelyet teremt a térségben.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a svéd tulajdonos magyarországi fejlesztése mellett szól, hogy Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb adók, az oktatási rendszer kellő számban és színvonalon tudja biztosítani a munkaerőt, Európa legrugalmasabb munkajogi rendszere jött létre, mely a munkáltatók és a munkavállalók jogait egyensúlyban kezeli, emellett mára Közép-Európa logisztikai központja is egyértelműen Magyarország.

Elégedett a teljesítménnyel

– A legfontosabb azonban az, hogy a svéd tulajdonos meg van elégedve a magyar emberek teljesítményével – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar autóipar teljesítménye alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét, a magyar ipari kibocsátás 28,7 százaléka az autóiparból származik. Hozzátette: tavaly a magyar autóipar termelési rekordot ért el, nyolcezer milliárd forintnyi értéket állított elő, aminek 92 százaléka exportra ment. Ez azt bizonyítja, hogy nemzetközileg is versenyképes a magyar autóipar.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország és Svédország között tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi­ ­forgalom.

– MTI –