A nők jogainak védelmezőjeként tért vissza az amerikai közéletbe Hillary Clinton

Washington, 2013. április 3., szerda (MTI) – A nők jogainak globális megerősítését sürgető beszéddel jelent meg először a nyilvánosság előtt a külügyminiszteri posztról történt távozása óta Hillary Clinton, aki hívei szerint 2016-ban jó eséllyel pályázhat az elnökségre – írták szerdán amerikai napilapok.

Clinton előző nap a washingtoni Kennedy Centerben 12 perces beszédében kijelentette, hogy megingathatatlanul hisz a lányok és asszonyok “kiaknázatlan képességeiben”. Hangsúlyozta az oktatás, valamint a családon belüli erőszak visszaszorításának fontosságát.

“A nők jogai emberi jogok” – hangoztatta a volt külügyminiszter, hozzátéve, hogy a nőket minden olyan lehetőség megilleti, ami a férfiakat is.

A tanácskozás helyszínén demonstrációt tartottak a Ready for Hillary (Készek vagyunk tenni Hillaryért) elnevezésű csoport tagjai. A csoport weboldalt indított és adománygyűjtési akcióba kezdett azért, hogy a volt külügyminiszter lehessen a következő amerikai elnök, jóllehet a 66. évében járó Hillary Clinton már többször kijelentette: nem kíván versenybe szállni a Fehér Házért.

A Barack Obamától a 2008-as demokrata előválasztási küzdelemben vereséget szenvedő Clinton jelöltsége sokak szerint már az indulás pillanatában elvonná lehetséges riválisairól a rivaldafényt, és elvonná az anyagi támogatást is. A volt külügyminiszter támogatottsága a The Washington Post és az ABC televízió januári közös közvélemény-kutatása szerint 67 százalékos volt Amerikában.

Hillary Clinton, Bill Clinton volt arkansas-i kormányzó és amerikai exelnök felesége a 2000-ben tartott választásokon elnyerte New York állam egyik szenátori székét, amelyet 2006-ban sikerült megvédenie.

Clinton a 2016-os elnökválasztási kampány idején 69 éves lesz. Főbb potenciális demokrata ellenfelei közül Joe Biden alelnök 74, Andrew Cuomo New York-i kormányzó 55, Martin O’Malley marylandi kormányzó pedig 50 esztendős lesz akkorra.

– MTI –