A nők foglalkoztatottságában Magyarország lemaradt Európától

A nők foglalkoztatottságában Magyarország lemaradt Európától
A nők foglalkoztatottságát tekinetve Magyarország lemaradt Európától, ha nem is az utolsó.

A nők a versenyszférában ugyanazért a munkáért ráadásul 10-12 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak és a nők politikai hatalomban való részvétele jelenleg nagyjából nulla – mondta Rauh Edit a “Választók neme” című csütörtöki konferencia szünetében. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára szerint a legnagyobb probléma most az, hogy a nők a gyermekvállalás után nagyon nehezen tudnak visszatérni a munkaerő-piacra.

A szakállamtitkár a Független Hírügynökségnek elmondta: a konferencián a női-férfi egyenlőség kapcsán szó volt a női foglalkoztatásról, a karrier-lehetőségekről, a hatalomban való részvételükről, a családon belüli erőszakról, a nőkkel-férfiakkal szembeni sztereotípiákról.

Rauh Edit kiemelte: Magyarországon egy jövedelemből nagyon nehéz megélnie egy családnak, viszont a gyermekvállalás után hiába akar újra dolgozni egy nő, ez sokszor akadályokba ütközik. Gyakran addigra megszűnik a munkahely, esetleg elavul a szakmai tudás, de a gyermeket is nehéz elhelyezni. Bár uniós forrásból egyre több bölcsöde épül, az utóbbi években hihetetlenül megnőtt az igény a bölcsödei, óvodai elhelyezésekre, amit nehéz követni.

A konferencián fideszes és szocialista politikus vitatkoztak többek között arról: hogyan lehetne megoldást találni arra, hogy Magyarországon alacsony a nők részvétele a hatalomban. Jelenleg a kormányban egy nő sem található és mint Rauh Edit elmondta, a parlamenti képviselők és önkormányzati vezetők között is csak 10-20 százalék az arányuk. A politikusok a konferencián megállapították, hogy az utóbbi években felmerült megoldási lehetőség a “kvóta” bevezetése addig nem valósulhat meg eredményesen, ameddig nincs mögötte kellő társadalmi támogatottság.

Egyelőre nem lehet megfelelően alkalmazni a családban történő erőszak megakadályozására megalkotott távoltartási törvényt – ebben is egyetértés volt a konferencián. A jogszabály ugyanis egyelőre nem alkalmas arra, hogy a támadót, erőszakolót megakadályozza valóban abban, hogy visszatérjen tettének helyszínére. Rauh Edit ezzel kapcsolatban azt mondta: az utóbbi 5-6 évben sikerült 11 olyan krízisközpontot létrehozni, ahova gyerekkel együtt befogadják a családi erőszak áldozatait. Ezen kívül 2 titkos menedékház is épült, ahova nemcsak őket, hanem például az embercsempészet áldozatait is befogadják.