A népszavazások ügyében tüntetett az Együtt

Budapest, 2016. február 28. Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnöke beszédet mond a párt demonstrációján az I. kerületi Lánchíd utcában 2016. február 28-án. A tüntetést Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! címmel szervezték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjének idejére
Budapest, 2016. február 28. Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnöke beszédet mond a párt demonstrációján az I. kerületi Lánchíd utcában 2016. február 28-án. A tüntetést Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! címmel szervezték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjének idejére - © MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest – Bojkottálja a kvótaügyi népszavazást, a kampányban azonban kifejti érveit az Együtt – közölte Szigetvári Viktor elnök a kormányfő vasárnapi évértékelő beszédének helyszíne, a Várkert Bazár elé szervezett tüntetésen.

A héten két olyan dolog is történt, amire a rendszerváltás nem volt példa: az MSZP népszavazási kezdeményezését “karhatalmi erőszakkal” akadályozták meg, majd a kormány népszavazást kezdeményezett a menekültkvóta ellen – közölte a Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! címmel meghirdetett demonstráción az Együtt elnöke.

Mint megjegyezte, a Fidesz ellenérdekelt abban, hogy az emberek dönthessenek, ezért nem lehetett népszavazást tartani a paksi atomerőmű bővítéséről, a budapesti olimpiáról, a Liget Budapest projektről és most a vasárnapi zárva tartásról sem.

“Förtelmes cinizmus” Orbán Viktortól, hogy méltatlannak nevezte, amikor “verőlegények” a Nemzeti Választási Iroda előtt kedden “szétverték” az MSZP népszavazási kezdeményezését és az is, hogy a kormány ezután népszavazást kezdeményezett a “nem is létező” kötelező menekültkvóta ellen – szögezte le.

Szigetvári Viktor szerint a miniszterelnök célja, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból, az Együtt azonban a “józan középúton” jár: nem gondolják, hogy ne lehetne kiutasítani egy menedékkérőt sem, de azt igen, hogy a szolidaritás jegyében Magyarországnak be kellene fogadnia néhány ezer menekültet.

Orbán Viktor távoztával mindenkinek távoznia kell majd a közéletből, aki segítette a jelenlegi miniszterelnök “alkotmányos puccsát” – közölte. Szigetvári Viktor elmondta: az Együtt mindent elkövet annak érdekében, hogy Magyarországot az EU-ban tartsa, ezért aláírásgyűjtést indítanak a népszavazások erőszakos megakadályozása és az Európa elleni gyűlöletkeltés ellen.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke a keddi eseményekre utalva megjegyezte: Orbán Viktor “kopaszokkal letaroltatta a demokrácia maradékát is”, miközben a tömeg azt skandálta: “Nem hagyjuk!”, valamint hogy “Orbán, takarodj!”

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke szintén elítélte, hogy a kormány “verőembereket küldött” a választási iroda elé, hangsúlyozva, hogy a PM továbbra is a szelíd ellenállás eszközeiben hisz.

Karácsony Gergely szerint a nép nélkül az ellenzék sem dönthet közügyekben, ezért a PM úgy véli, az ellenzéknek a programalkotásba is be kell vonnia a népet és az ellenzéki oldalon előválasztásokat kell majd tartani.

A demonstráción felszólalt Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője; Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt elnökségi tagja; Kövesdi Veronika egyetemista; Ring Éva egyetemi oktató; továbbá Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője is.

A tüntetésen a szervezők szerint 3-4 ezren vettek részt. A tömeg a Várkert Bazár északi sarkától állt tömötten a Lánchíd utcán, kicsit túlnyúlva a legközelebbi szálloda vonalán. Az emberek egy része a villamossínek túloldalán, a Duna-parti sétányon helyezkedett el.

A demonstrálók különböző transzparenseket tartottak a levegőbe, ezeken többek között azt lehetett olvasni: “Letarolt demokrácia! Ne engedd!”, valamint “Tényleges alkotmányfogytiglan?!”. A Fidesz is molinót feszített ki a Várkert Bazár előtt, amelyen az állt: “Üdvözöljük a bevándorláspárti tüntetőket, de nem értünk velük egyet”.

A résztvevők az Együtt, az MSZP, a PM és a Demokratikus Koalíció zászlóit tartották a magasba, ezenkívül uniós lobogókat is látni lehetett. Többen hangosbeszélőkkel fokozták a hangulatot.

A környéken nagy volt a rendőri készültség, a Várkert Bazárt teljesen elkordonozták.

– MTI –
hirdetés