A nemzetközi szervezett bűnözés ellen indított médiakampányt az ENSZ

Bécs, 2012. július 16., hétfő (MTI) – A nemzetközi szervezett bűnözés hatalmas társadalmi és anyagi költségeire hívja fel a figyelmet az ENSZ hétfőn indított médiakampányában.

Becslések szerint évente 870 milliárd amerikai dollár bevétel származik az illegális kereskedelem és a csempészet különböző formáiból. Ez hatszor több, mint amennyit a világon a fejlődő országok támogatására fordítanak, és a globális GDP 1,5 százalékának, a világ export 7 százalékának felel meg.

Az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC) internetes csatornákon, valamint nemzetközi televíziós és rádióadókon mutatja be több nyelvű kampányfilmjét, hogy felhívja a figyelmet a probléma méreteire és költségeire.

A kábítószer-kereskedelem hozza a legnagyobb bevételt a bűnözői hálózatoknak, évente 320 milliárd dollárt. Az emberkereskedelem mintegy 32 milliárd dolláros, a hamisítás 250 milliárdos nagyságrendű üzlet a bűnözők számára – hívta fel a figyelmet az UNODC. Az anyagi mellett az emberi, társadalmi költségek is aggodalomra adnak okot: sok emberéletet követelnek a kábítószerhez kötődő egészségügyi problémák és erőszak, a lőfegyverek okozta sebesülések és az embercsempészek embertelen módszerei. Egyedül az emberkereskedelem 2,4 millió áldozatot érint egy időben.

A kampánnyal arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy habár globális problémáról van szó, a nemzetközi szervezett bűnözés helyi szinten érezteti a hatását. A kampány üzenete az is: mindig van áldozata a szervezett bűnözés különféle megjelenési formáinak, legyen az pénzmosás, adathalászat vagy prostitúció.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti.

MTI