A Nemzeti Választási Iroda átvette a kéményseprők népszavazási kezdeményezését

Akt.:
Budapest, 2016. június 21. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke (j2) és Király Péter alelnök (b2) a Nemzeti Választási Iroda előtt a fővárosi Alkotmány utcában 2016. június 21-én. A KOSZ népszavazást kíván kezdeményezni a kéményellenőrzések gyakoriságának drasztikus mértékű csökkentésének megakadályozása érdekében. A szakszervezet vezetői a meglévő dokumentumokat, határozatokat átadták a Nemzeti Választási Iroda munkatársainak.
Budapest, 2016. június 21. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke (j2) és Király Péter alelnök (b2) a Nemzeti Választási Iroda előtt a fővárosi Alkotmány utcában 2016. június 21-én. A KOSZ népszavazást kíván kezdeményezni a kéményellenőrzések gyakoriságának drasztikus mértékű csökkentésének megakadályozása érdekében. A szakszervezet vezetői a meglévő dokumentumokat, határozatokat átadták a Nemzeti Választási Iroda munkatársainak. - © MTI Fotó: Bruzák Noémi
Budapest – A Nemzeti Választási Iroda átvette a kéményseprők népszavazási kezdeményezését a nyílt égésterű, gázüzemű tüzelő berendezések ellenőrzésének csökkentése ellen.

A kezdeményezést Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke (KOSZ) nyújtotta be magánemberként kedden.

Vámos Csaba a népszavazási kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a július 1-jével életbe lépő belügyminiszteri rendelet aláírásával a belügyminiszter a magyar családok ezreinek halálos ítéletét írta alá, azzal, hogy a gázkémények ellenőrzésének gyakoriságát egyről két évre növelte, hiszen a gázkémények okozzák a legtöbb szén-monoxid mérgezést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémények ellenőrzésének ritkítása a kéménytüzekből fakadó lakástüzek számát is megnövelheti.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Liga Szakszervezetek támogatja a népszavazási kezdeményezést, de a többi nagy szakszervezeti konföderáció támogatását is meg akarják nyerni. Vámos Csaba ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a szakszervezet eltekint a népszavazástól, ha a kormányzat képviselői lehetőséget adnak egy, a kéményseprő szakmával közösen kidolgozott belügyminiszteri rendelet megalkotására. A Belügyminisztérium korábbi közlése szerint június első felében megjelent, a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló miniszteri rendelet alapján a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes lesz a lakosságnak, költségeit az állam állja. A kéményseprés magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerül.

– MTI –