Nagyvilág

2013.06.13. 10:14

Árvíz - Csökkent az Elba vízállása a kritikus németországi helyeken

Berlin, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Csökkent az Elba vízállása csütörtök reggelre a kritikus helyeken Németország északi részén, de továbbra is katasztrófariadó van a folyó mentén több száz kilométeren.

Berlin, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Csökkent az Elba vízállása csütörtök reggelre a kritikus helyeken Németország északi részén, de továbbra is katasztrófariadó van a folyó mentén több száz kilométeren.

A folyó alsó-szászországi és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi szakaszán 10-15 centiméterrel csökkent a vízállás szerda estéhez képest, de továbbra is a nyár elején megszokottnál többször nagyobb víztömeg nehezedik a gátakra.

Szász-Anhalt tartomány fővárosában, Magdeburgban, ahol 23 ezer embert kellett kitelepíteni, több lakónegyedbe visszatérhetett a lakosság. A legmagasabb szintű árvízvédelmi készültséget még nem csökkentették.

A tartományban a héten több gátszakadás történt, a víz a Balatonnál majdnem kétszer nagyobb területet, bő ezer négyzetkilométert öntött el. A beltengerré változott térségből még szerda este is menekítették az embereket. Többen nem hajlandók elhagyni az otthonukat, őket helikopterrel és csónakkal látják el élelmiszerrel. A hatóságok a folyószabályozás előtti időkből származó térképeket tanulmányoznak, hogy megpróbálják megbecsülni, merre terjedhet tovább az árvíz, mert arra gyanakodnak, hogy az Elba a régi medrét és árterét "keresi".

Az Elba és a Duna árvíz sújtotta szakasza körül repülési tilalmat rendeltek el, mert egyre több kisgép jelent meg kíváncsiskodókkal a fedélzeten, és a sétarepülések veszélyeztették a hatóságok és a katonaság munkáját.

A június elején kezdődött áradások az első becslések szerint 12 milliárd euró kárt okoznak Németországban. Sajtóértesülések szerint a kormány egy 8 milliárd eurós újjáépítési alap felállítását tervezi, amelyet fele-fele arányban töltene fel a szövetségi kormány és a 16 tartomány. Angela Merkel kancellár csütörtökön egyeztet az ügyben a tartományi miniszterelnökökkel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!