A Nemzet Színészei – Kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Budapest – Számtalan fényképpel és mozgóképpel, leírással, személyes tárggyal, valamint interaktív installációkkal mutatja be az egykori és mai nemzet színészeit – közöttük Darvas Ivánt, Törőcsik Marit, Garas Dezsőt, Molnár Piroskát és Sinkovits Imrét – az OSZMI Bajor Gizi Színészmúzeuma. A Nemzet Színészei – Emlékezés a jelenre című kiállítás május 4-től látogatható.

A kiállítás szombati megnyitóján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatója elmondta: a színészmúzeum törekszik arra, hogy a színháztörténet feldolgozása mellett olyan kiállításokat is rendezzen, amelyek a színház jelenével foglalkoznak. Ez a tárlat a közönség kezdeményezésére jött létre – emelte ki Ács Piroska.

Elmondása szerint a tárlat négy kurátora – Galács Judit, Hajnal Márton, Maksai Ági és Puskás Panni – fiatal szemmel közelítette meg a témát, különböző szempontok szerint dolgozva fel.

Hegedűs D. Géza színművész, a Maszk Országos Színészegyesület elnöke megnyitó beszédében feltette a kérdést: rekonstruálható-e a vágtató idő és benne az ember, 29 színészi életmű? Erre talán talál is választ ez a kiállítás – mondta.

Rámutatott: a színháztörténet korábbi évszázadait nehéz rekonstruálni, ma már azonban rendelkezésre állnak a produkciók szövegkönyvei, interjúk, felvételek, díszletek, makettek, amelyek segítségével visszaidézhető a jelentős művészek életpályája.

A Bajor Gizi Színészmúzeum most a nemzeti színésze címmel kitüntetett 29 nagy művész életművét idézi meg. Az, hogy együtt láthatjuk a nemzet színészeit a kiállításon, köszönhető Schwajda Györgynek, az új Nemzeti Színház első igazgatójának is, aki 2000-ben megalapította a címet – emlékeztetett Hegedűs D. Géza.

Elmondta: a kiállításon a látogató négy különböző szempontból ismerkedhet meg a művészekkel. Elsőként a szakma és a közönség tisztelete felől mélyülhet el a munkásságukban, de a díj birtokosai és a kritika viszonyát is körbejárja a tárlat, amely bátran érint személyesebb kérdéseket, valamint kitér a színészekről való megemlékezés folyamatára.

A Törőcsik Mari, Andorai Péter és Szacsvay László jelenlétében megnyílt, augusztus 28-ig látogatható kiállításhoz a múzeum számtalan beszélgetést és kísérőprogramot is szervez.

– MTI –