A néma betűket bírják szóra

A néma betűket bírják szóra
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az alkotók bíznak benne, hogy a kötet csak fontos kezdete az életmű feldolgozásának „Emlékezni annyi, mint kíméletesen feledni. Volt az élet és volt ami, abból leíratott. Most már csak a néma betűk vannak. A Studia Litteraria Borbély Szilárd emlékszámának szerkesztői, szerzői sokat tettek azért, hogy a néma betűk, megszólaljanak; hogy legalább az írás megelevenedjék, és tanúságot tegyen valakiről, aki már nincs, de mégis valahogyan van” – fogalmazott dr. Szirák Péter, irodalomtörténész szerdán.

A Debreceni Egyetemen mutatták be a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 1963 óta megjelenő folyóiratának azon emlékszámát, amelyet a két éve elhunyt debreceni művész költői, írói, kritikusi és tudományos életművéről való értekezésnek szántak. A tanszékvezető azzal zárta felolvasott előszavát, illetve nyitotta a kötet két szerkesztőjével, Lapis Józseffel és Valastyán Tamással folytatott beszélgetését, mert nem tudta, hogy mire lesz lélekjelenléte a bemutató alkalmával.

Másoknak sem volt könnyű: torokszorításról számolt be Valastyán Tamás, aki s arról, ő is többször meggondolta képes-e írni a könyvbe. Szólt a felkért írók megrendítő, és megérthető visszautasításairól is. Mindezzel együtt elérték a szolgálat – ahogyan Szirák Péter fogalmazott – elején kitűzött célt: „sokszínű” végeredmény szülessen, sok perspektívából megközelítve fedhessék le a teljes életmű hossz- és keresztmetszetét. Ezt Lapis József emelte ki, hozzátéve: a szerkesztő sosem elégedett azzal, ami a kezdeti álomból foganatosodni tud. Elmondta: igyekeztek olyan szerzőket is bevonni, akik eddig nem szóltak hozzá a Borbély-életműhöz, némelyeket konkrét témával kerestek meg, másoknak megadták a választás lehetőségét. A legtöbben a Nincstelenek drámáról kívántak írni. Ahogyan a diskurzusból, úgy a kötetből is rengeteg személyes élmény, elemzési szempont felszínre kerül erről a fájó hirtelenséggel félbehagyott, mégis sokszínűségében teljes életműről.

HBN–HABE
hirdetés