A négyszeres világbajnok és Hollandia csak tévében nézi majd a vébét

Akt.:
A La Gazetta dello Sport címlapja az olaszok kiesése utáni napon
A La Gazetta dello Sport címlapja az olaszok kiesése utáni napon - © Fotó: AFP / Tiziana Fabi
Debrecen – Teljes a mezőny: utolsóként az interkontinentális selejtezőt játszó Peru jutott ki Oroszországba.

Eldőlt, mely válogatott lesz a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság 32., utolsó részvevője: a gól nélküli első összecsapást követően szerda éjjel Peru 2–0-ra legyőzte hazai pályán Új-Zélandot az interkontinentális pótselejtező második meccsén.

A peruiak tulajdonképpen érvényesítették a papírformát, miután Jefferson Farfán góljával az első félidőben vezetésre tettek szert, majd a szünet után Christian Ramos is betalált. Ezzel eldőlt, hogy Peru harmincöt esztendővel legutóbbi vb-fellépése után, 1982 óta először ismét részt vehet a földkerekség legrangosabb futballtornáján.

Amellett, hogy a kijutók ünneplik kvalifikációjukat a seregszemlére, a közvélemény most is döbbenten szemléli a hiányzó gigászokat.

Mint arról már beszámoltunk, a négyszeres világbajnok Olaszország elbukta a pótselejtezőt Svédországgal szemben, s mindez azt jelentette, hogy a Squadra Azzurra hatvan év után először marad távol a világbajnokságtól. Nem akármilyen földindulást okozott ez Itáliában, tragédiáról, összeomlásról, szégyenről cikkeznek az olasz sajtóorgánumok, s legalább ilyen intenzíven élik meg a kudarcot a szurkolók is. Mint tudjuk, „Csizmaországban” szinte ugyanolyan szent áhítat övezi a labdarúgást, mint Brazíliában.

Elsöpörte a népharag

Az azúrkék futball ikonjai, mint a kapus Buffon (ő a hatodik vébéjére készült, ami abszolút rekord lett volna), Barzagli, Chiellini és De Rossi több mint valószínű, hogy visszavonulnak a válogatottól, és a népharag a már kinevezésekor a közvéleményt minimum megosztó szövetségi kapitányt, Gian Piero Venturát is elsöpörte. A hírek szerint Carlo Ancelotti érkezhet a helyére.

FBL-WC-2018-ITA-PRESSER

Gian Piero Ventura és Gianluigi Buffon | Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff

Az olaszok tehát sokként élték meg a kiesésüket, azonban a szintén hiányzó hollandok már némileg edzettebbek lehetnek ezen a téren. Őket ugyanis a 2016-os Eb-selejtezők dönthették romba, a legutóbbi vb-n bronzérmet szerző Oranje a csoportjában csak a negyedik helyet szerezte meg, ennek következtében még pótselejtezőt sem játszhatott.

Az már biztossá vált, hogy a jövő évi tornán sem tudják feledtetni ezt a kínos kudarcot, mert az A jelű „szextettben” csak a harmadik helyet szerezték meg, rosszabb gólkülönbséggel Franciaország és a svédek mögött. Robbenék tehát Európa-bajnokként és háromszoros vb-ezüstérmesként szintén csak televízión kísérhetik figyelemmel a világbajnokságot jövőre.

FBL-WC-2018-QUALIFIER-NED-SWE

Arjen Robben | Fotó: AFP / Emmanuel Dunand

Amint kialakult a teljes mezőny, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség közzétette a 32 csapatot magába foglaló négy kalapot, amelyből kisorsolják a csoportok résztvevőit december 1-jén, Moszkvában. A szabályok szerint ugyanabból a zónából kijutó együtteseket nem lehet összesorsolni. Ez alól egyedül Európa kivétel, de innen is legfeljebb két csapat kerülhet össze egy csoportban.

Sokan amellett kardoskodnak már régóta, hogy az öreg kontinens több kvótát kapjon a vébéken, de ez egyelőre süket fülekre talált a szövetségben.

A kalapok beosztása is sok vitát gerjeszt a futballbarátok körében, hiszen mint idén is tapasztalhattuk, nem éppen a valós erőviszonyokat tükrözi a FIFA-világranglista alapján elkészült sorrend. Az ugyanis nem kérdés, hogy az első kalapos Lengyelországtól a másodikba besorolt spanyolok nem képviselnek gyengébb játékerőt.

Ám számunkra a legnagyobb probléma mégis az, hogy a világbajnoki kalapok beosztása a magyar válogatottat 1986, azaz a mexikói torna óta nem érinti.

HBN-TN


Gigi Buffon lemaradt élete utolsó válogatott tornájáról
Olaszország - A négyszeres világbajnok olasz válogatott nem tudta kivívni a részvételi jogot a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra. Az idegenbeli 1-0-s vereség után hazai pályán gól nélküli döntetlent értek el Svédországgal szemben hétfőn este, így biztossá vált, hogy nélkülük rendezik meg a tornát. ...