A National Instruments milliárdos fejlesztése

Akt.:
A National Instruments milliárdos fejlesztése
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A National Instruments egy 30 milliárd forintért vásárolt technológiát hoz Debrecenbe.


Egyre több olyan mobiltelefon van, amit vezeték nélkül lehet tölteni, vagy bankkártya módjára fizethetünk vele. És egyre több olyan intelligens autókulcs létezik, ami a jármű beindítását, vagy az ajtók nyitását-zárását érintésmentesen teszi lehetővé. Így a National Instruments Hungary Kft. (a most lebonyolított, 30 milliárd forint értékű akvizíció révén) egy még nem elterjedt, de előremutató technológia fejlesztésében és gyártásában vállal szerepet.

Vezeték nélkül

A tulajdonosi döntésnek köszönhetően az amerikai cég debreceni leányvállalata olyan rendszerek fejlesztése és előállítása terén juthat meghatározó befolyáshoz, amelyek a kis hatótávolságú kommunikációt vagy a vezeték nélküli töltésen alapuló technológiát tesztelik elektronikai gyártók számára. „A kis hatótávolságú kommunikáción alapuló eszközök használata világszerte dinamikusan terjed. Jelenleg ilyeneket például okostelefonban, bankkártyában, intelligens autókulcsban vagy biztonsági belépteő rendszerekben használnak. Ezek az eszközök képesek egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel biztonságos módon adatokat közvetíteni, információkat cserélni” – engedett bepillantást a szakmai kulisszák mögé Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a nagyszabású fejlesztést bejelentő pénteki sajtóeseményen.

Többre hivatottak

Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke szuperlatívuszokban beszélt a debreceni munkatársi gárdáról, akik nem csak a gyártás, de az információ-technológia, a mérnöki munka, a logisztika, a szerviz, sőt a pénzügyi szolgáltatások terén is vezető szerepet visznek az amerikai tulajdonú vállalatcsoporton belül. – Az itt dolgozó mintegy 1100 kolléga közül 750-en egyetemet végzett, több nyelven beszélő szakemberek, akik kihívásént élik meg az általunk Magyarországra delegált újabb és újabb feladatokat – állapította meg elégedetten.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Papp László debreceni polgármester arról beszélt, hogy az NI Debrecenbe költözése egybeesett a város 2000-ben kialakított új gazdaságfejlesztési filozófiájával, melynek egyik zászlóshajója lett. – Ez a cég azt a típusú tudásalapú gazdaságot reprezentálja, amely válságtűrőbb, profitábilisabb és hosszú távon kiszámíthatóságot garantál a piac szereplőinek. Az NI az ország és a megye egyik leginnovatívabb, legnagyobb sikert előrevetítő vállalkozása, melynek minden egyes dolgozója több mint 100 millió forint termelési értéket állít elő évente. Üdvözöljük a legújabb akvizíciójukat, hiszen általa az NI a vezeték nélküli kutatások, fejlesztések tesztberendezéseinek a gyártó- és egyben tudásközpontja lesz – mondta a városvezető.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Ábrahám László arra emlékeztetett, hogy az egykori téglagyár helyén tizenöt év alatt egy olyan innovatív vállalatot sikerült felépíteni, melynek 1100 dolgozója tavaly 160 milliárd forint árbevételt produkált. Mint fogalmazott, a most megvásárolt világszínvonalú technológiára úgy tekintenek, mint a jövőbeni dinamikus növekedésük egyik zálogára.

HBN–PA
hirdetés