A nap receptje: tűzdelt fácánmell

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: The Spruce
Debrecen, Hosszúpályi, Miskolc, Nyíregyháza – Konyak, majoránna, citrom, mustár: valóságos ízbomba lesz belőle.

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 1 kg fácánmell
  • 4 cl olaj
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • majoránna
  • bors
  • 4-5 szelet vékony szalonna

A gesztenyemártáshoz:

  • 20 dkg gesztenye
  • 2 dl tejszín
  • 1 cl konyak
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • fél citrom
  • fél narancs
  • 1 ek. mustár
  • 1 ek. vaj

Elkészítés:

A kicsontozott fácánmelleket sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, majd vékonyra szeletelt szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Elősütjük, kevés vizet öntünk alá és sütőbe tesszük, alkalmanként sütőlevével meglocsolva pirosra sütjük. A megfőzött gesztenye belsejét kikaparjuk, átpasszírozzuk.
A vajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta a gesztenyét. Ízesítjük reszelt narancs és citrom héjával, levével, mustárral, parányi sóval, borssal, konyakkal. Tejszínnel felöntjük, összeforraljuk. Sűrítésként kevés hideg vízzel elkevert kukoricakeményítőt alkalmazunk. A mártás állagát botmixerrel vagy turmixgéppel lazítjuk, finomítjuk.

– Szegedi Ildikó, Hosszúpályi –