Épül-szépül

2019.07.22. 12:00

Egyre jobban fest a megújuló Fényes udvar

Díszburkolatos járdák készültek, s megérkeztek a padok és a pingpongasztalok is.

Jó ütemben halad a Fényes udvari lakótelep közterületeinek 2019 márciusában elkezdett átalakítása, korszerűsítése. Immár lefektették az új, díszköves járdákat, s megérkeztek az új padok, asztalok és sok játszóeszköz is.

Az ott lakók közül már sokan birtokukba vették a hamarosan átadandó létesítményeket. Ottjártunkkor is többen használták az új járdákat, tereferéltek a kihelyezett ülőalkalmatosságokra csücsülve, és a játszótér elemeivel is családok kis és nagy tagjai ismerkedtek.

A változások között megfigyelhető, hogy például a pingpongasztalok ezentúl nem a korábbi helyükön (azaz az épületsor tövében) vannak, hanem az északi játszótér közepén. Ott finom homokfelület övezi az élénk zöld színű asztalokat, és nincsenek fák körülöttük. Az új járdák közül még nem mindegyikről lehet tudni, hova vezetnek, azonban az új asztalok között igen praktikus, négyzet alakúak is vannak, melyek három oldalához telepítettek karfás székeket.

A rekonstrukció tavaszi kezdetekor dr. Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: az Új Főnix Terv révén horizontálisan újulhatnak meg a városrészek, így a Dobozikert is. A cívisváros első betonpaneles lakótelepén a munkák a tervek szerint 6 hónapig tartanak, és a zöldterületeket is megújítják. Csak oda építenek utakat, ahol a lakók bevett haladása mutatja, és sok helyen új cserjék is lesznek a szilárd burkolat helyett.

Látványterv: Városháza Sajtó

A márciusi bejelentésen elhangzott az is, hogy a környék három sportpályája közül egyet felújítanak, egyet parkolóvá alakítanak, míg a harmadikat később korszerűsítik. A Zöld város program révén megvalósuló korszerűsítés dobozikerti munkái összesen 331 millió forintba kerülnek. A költségből 296 millió az EU-s támogatás, 35 millió pedig az önkormányzat önrésze saját forrásból.

Látványterv: Városháza Sajtó

A tervek között szerepel az is, hogy a Víztorony utcára dézsás növényeket helyeznek (a ládák már a bolt előtt vannak), cserjéket ültetnek a régi lakótelep utcáiba és a például a Boka Károlyra is. Lesznek új árnyékolók, növényfelületek, mindezek megóvását pedig térfigyelő kamerarendszer is védi majd. A cél az, hogy a Dobozikertben a parkok, játszóterek és sportpályák korszerűsítése után minden korosztály megtalálja a lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltésére.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában