A nap receptje: rakott lazac

Akt.:
A nap receptje: rakott lazac
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Hosszúpályi, Miskolc, Nyíregyháza – Ha mindenképpen halételt készítene, de kellene egy kis változatosság, feltétlenül próbálja ki. Alufólia viszont legyen kéznél a biztonság kedvéért.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 2 fej hagyma
  • 1 ek. vaj
  • 30 dkg szeletelt, füstölt lazac
  • friss kapor
  • 3 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 4 db tojás
  • bors

Elkészítés:

Meghámozzuk a burgonyát, vékony karikára vágjuk, és sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. A tisztított hagymát kettévágjuk, felszeleteljük, és a vajon megpároljuk. Ezután egy vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük a burgonyát a hagymával és a füstölt lazaccal. Minden réteget megszórunk egy kevés sóval és a friss, apróra vágott kaporral. Összekeverjük a tejszínt, tejet, a felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a burgonyára. 200 fokon sütjük körülbelül 50 percig. Ha túl hamar pirul a teje, letakarjuk alufóliával.

– Kósa Istvánné, Hosszúpályi –