A nap receptje: pontyhalászlé

Akt.:
A nap receptje: pontyhalászlé
© Fotó: Magánarchívum
Baktalórántháza, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Sallangmentes instrukciók az egyik legnépszerűbb hazai ételhez.

Hozzávalók:

Az alapléhez:

  • 60 dkg halszelet (busa, ponty, amur)
  • 1 db tv-paprika
  • 2 db paradicsom
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 1 tk. feketebors (egész)
  • 7 púpozott tk. fűszerpaprika
  • 3 tk. só
  • 1,1 liter víz.

A befejezéshez:

  • 0,5 liter víz
  • 40 dkg hal­filé (ponty)

Elkészítés:

Az összetevőket alaposan megtisztítjuk, majd felaprítjuk a paradicsomot, paprikát, vöröshagymát. A halszeleteket, a zöldségeket, valamint az összes fűszert egy lábasba tesszük, és felöntjük vízzel. Lefedjük a lábast, ezután közepes hőfokon kb. 45 perc alatt teljesen szétfőzzük az összetevőket. Paradicsompasszírozón átpasszírozzuk az alapot, visszatöltjük a lábasba. A befejezéshez szükséges halfilét csíkokra szeleteljük, beletesszük az átpasszírozott alapba, vizet öntünk rá, ízlés szerint fűszerezzük, majd addig főzzük, míg a halfilé puhára nem fő.

– Fenyves Hotel, Baktalórántháza –