A nap receptje: mézes-borsos libacomb

Akt.:
A nap receptje: mézes-borsos libacomb
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Hajdúbagos, Miskolc, Nyíregyháza – Sok összetevőnek kell klappolnia, hogy igazán finomra sikerüljön, de részletesen leírjuk, mire kell figyelnie.

Hozzávalók:

  • 4 db libacomb
  • 8–10 db fokhagyma
  • 2 ek. méz
  • 4 ek. kacsazsír
  • 25 dkg tarhonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 10 dkg baconszalonna
  • 30 dkg zöldborsó
  • snidling
  • petrezselyem
  • 2 szál újhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • csipetnyi cukor
  • 1 ek. almaecet
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A libacombokat alaposan bedörzsöljük sóval, majd egy tepsibe tesszük, mellé pár gerezd héjas fokhagymát, majd kétujjnyi vizet öntünk alá, és 130 fokos sütőben sütjük nagyon lassan, míg megpuhul, körülbelül 1,5–2,5 óráig. Szúráspróba után kivesszük a sütőből, és bekenjük frissen őrölt borssal elkevert mézzel. 220 fokos sütőben, száraz tepsiben rápirítunk a bőrére, míg szép barna nem lesz. Kacsazsíron aranyszínűre pirítjuk a tarhonyát, a nagyobb darabokra vágott hagymát, a csíkozott baconszalonnát, majd sózzuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, és hagyjuk készre párolódni. Mikor a tarhonya majdnem megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót, egy-két percig együtt pároljuk. Ha elkészült a tarhonya, a lilahagymát kevés cukorral, sóval és almaecettel ízesítjük, de csak a tálalás előtt.

– Nagy Károly, Hajdúbagos –