A nap receptje: húsgombócleves

A nap receptje: húsgombócleves
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Hosszúpályai, Miskolc, Nyíregyháza – Csak pár percig kell pihentetni, és már tálalható is.

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 20 dkg zeller
  • 2 szál petrezselyem
  • olaj
  • 30 dkg darált báránylapocka
  • 1 kk. római kömény
  • 5 dkg ementáli sajt
  • 1 csapott ek. kukoricakeményítő
  • 1–1 cs. friss petrezselyem és snidling
  • 2–3 szál újhagyma
  • néhány szál friss koriander- és zellerzöld
  • 2 dl tejszín

Elkészítés:

A sárgarépát, a zellert és a petrezselymet felaprítjuk, és forró olajon pirítani kezdjük. Ha a zöldségek megpirultak, felöntjük körülbelül 2 liter vízzel, megsózzuk, és fedő alatt főzzük tovább a levest. A darált húshoz adjuk a római köményt, a reszelt sajtot, a kukoricakeményítőt és kevés sót. Összekeverjük, és vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk. A gombócokat a forró lébe szaggatjuk. A levest lefedjük, és további 15 percig főzzük. A petrezselyemzöldet, a snidlinget, a koriander- és a zellerzöldet, valamint az újhagymát apróra vágjuk, és a forró leveshez adjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, s ezzel csak éppen forralunk rajta egyet. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pihentetjük 2–3 percig, és már tálalhatjuk is.

– Szegedi Ildikó, Hosszúpályi –








hirdetés