A nap receptje: göngyölt hús

Akt.:
A nap receptje: göngyölt hús
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Vaja – Sertéscombból készült, baconbe öltöztetett főétel haladóknak.

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 póréhagyma
  • 8 vékony szelet sertéscomb
  • 8 szelet baconszalonna
  • a sütéshez olaj
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 3 ek. vörösborecet
  • néhány szem borókabogyó
  • 2 babérlevél
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • bors (hústű vagy fogvájó)
  • a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése:

A lekapargatott, megmosott sárgarépát lereszeljük. A megtisztított póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. A megmosott, megtörölt hús­szeleteket sóval, borssal bedörzsöljük, sárgarépával és póréhagymával megrakjuk, majd feltekerjük. Mindegyiket 1-1 szelet baconnel körbetekerjük, és hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük. Serpenyőben kevés olajat felhevítünk, és a tekercseket 10 perc alatt körös-körül megpirítjuk. A vörösborral, 1 dl vízzel és borecettel felöntjük, majd hozzáadjuk a boróka­bogyót és a babérlevelet. Fedő alatt közepes hőfokon kb. 20 percig pároljuk. A tejföllel csomómentesen elkevert keményítővel behabarjuk, felforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük.

– Szaniszló Lászlóné, Vaja –








hirdetés