A nap receptje: diós tészta aszalt szilvás pulykával

Akt.:
A nap receptje: diós tészta aszalt szilvás pulykával
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Meg fog lepődni, mennyire jól passzol egymáshoz a hagyományosan külön-külön fogyasztandó két étel.

Hozzávalók:

  • 1 cs. rétestészta
  • 250 g szélesmetélt
  • 20 dkg dió darálva
  • 25 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 65 dkg pulykamell
  • bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 cs. fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg paradicsompüré
  • 1 dl olaj

Elkészítés:

A rétestésztát kinyújtjuk, majd megtöltjük a diós tésztával, feltekerjük. Tojássárgával lekenve megsütjük. A pulykamellet kinyitjuk, ki­klopfoljuk, majd borban áztatott aszalt szilvával töltjük, sózzuk, borsozzuk, feltekerjük és kötözzük. Olajat hevítünk, és hirtelen körbesütjük a tekercset, majd alacsony hőfokon sütőben készre sütjük. A visszamaradt zsiradékhoz apróra vágott vöröshagymát pirítunk. Ha lepirult, akkor paradicsompürével pirítjuk tovább, majd felöntjük a félretett vörösborral. Sózzuk, borsozzuk, vajat adunk hozzá. A végén hozzáadjuk az egy gerezd fokhagymát is lereszelve.

– Kiss Ferenc, Debrecen –