A Nap egyszer „szúrt”, de többször „szárított”

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – A nagyobb városokban hamarabb tárcsázzák a mentők számát az emberek.

A keddi kánikula 33 foknál tetőzött Debrecenben és szerdán sem számíthatunk enyhébb időre. Csütörtökön hirtelen jött zivatarok hűsíthetik a levegőt, de a hőmérő higanyszála így is felkúszhat 32 fokig. A várva várt lehűlés pénteken érkezhet meg: a viharos szél nem engedi 26 foknál tovább melegedni a levegőt.

– Ilyen időben a legfontosabb a megelőzés, de ha a kánikula miatt tudatzavart, lázat, hőséggörcsöket tapasztalunk, segítséget kell kérnünk – javasolja dr. med. habil. Lőrincz István. A DEOEC Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője kérdésünkre elmondta: jelenleg még nem érzik a hőség hatását, átlagos az ezzel kapcsolatosan kórházba szállítottak száma. Napszúrást egyetlen beteg szenvedett az elmúlt napokban – mondta.

Komolyan veszik

– Mentőt akkor kell hívni, ha a hőség miatt beszűkül az eszmélettudat vagy a gyengeség, gyomorfájás nyomán a beteg képtelen folyadékot magához venni – tudtuk meg dr. Pápai Györgytől. Az észak-alföldi regionális orvosigazgató elmondta: minden hívó panaszait komolyan veszik, hisz a hétköznapi tünetek mögött is bújhatnak meg súlyos gondok. Úgy tapasztalja, a nagyobb városokban hamarabb nyúlnak telefonhoz az emberek, míg vidéken inkább a háziorvoshoz fordulnak. Sajnos, egy-két szándékosan fals hívás minden napra jut – tájékoztatott. A nagy meleget az idősek, a gyerekek, valamint a szív-, vese- és tüdőproblémákkal küzdők sínylik meg leginkább.

HBN–HABE