A NAK harcban a tejáfa-csökkenésért

A NAK harcban a tejáfa-csökkenésért
© Illusztráció: AFP
Debrecen – Az agrárgazdasági kamara hiába kéri, a nemzetgazdasági tárca vezetői hajthatatlanok.

Levélben kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a tejágazatban is csökkenjen öt százalékra az általános forgalmi adó (áfa) mértéke. A kamara szerint a rossz piaci helyzet miatt lenne szükség adómérséklésre, de a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem lát lehetőséget erre – tudta meg az agrárszektor.hu.

18 helyett 5 százalék

Az agrárgazdasági kamara szerint ugyanis a hazai tejpiaci szereplők mára annyira rossz helyzetbe kerültek, hogy pozícióik javításához a 18 százalékos jelenlegi áfa kulcsot indokolt lenne 5 százalékra csökkenteni. Az ágazatot leginkább az orosz embargó és az uniós kvótamegszüntetés sújtja, mivel az európai uniós szintű túltermelés miatt a felvásárlási árak nálunk (is) drasztikusan estek. Ráadásul az importból származó tejtermékek sokszor azért is jutnak irreálisan olcsón a magyar boltokba, mert egyes piaci szereplők áfacsalással értékesítik azokat, így egy esetleges adócsökkentés a feketegazdaság ellen is hatékony fellépés lehetne – állítják az agrárkamara szakértői.

A feketegazdaság ellen

Ha a fogyasztói tejeknél az áfa 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejeket venné a többségében áfa csalással ide érkező importtermékek helyett – véli a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), amely szintén adócsökkentést sürget. A TT szerint a kisebb általános forgalmi adó miatti árcsökkentést az garantálná, hogy a szervezetben tag kereskedelmi láncok írásban vállalták: az adómérséklést érvényesítenék a fogyasztói árakban. A nemzetgazdasági tárca ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy költségvetési okokból jelen pillanatban nem lát lehetőséget a tejpiaci áfa csökkentésre. (Mint ismert, a sertés tőkehúsnál viszont 27 százalék helyett 5 százalékos áfa kulcs lép életbe január elsejétől). A minisztérium szerint a teljes mezőgazdasági szektorban – így a tejágazatban – az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) is hatásos eszköz lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben.

HBN