A nagykövet szívébe zárta Debrecent

Akt.:
Iain Lindsay
Iain Lindsay - © Fotó: Matey István
Debrecen – Nem hagyjuk el Európát, továbbra is mi leszünk a kontinens második legnagyobb gazdasági hatalma – mutatott rá Nagy-Britannia magyarországi nagykövete a Naplónak nyilatkozva. Iain Lindsay – aki sok időt töltött Debrecenben, s szívébe zárta a várost – kifejtette: a Brexit-döntés kapcsán az a feladatuk, hogy sikert kovácsoljanak belőle.

Szurkol a Lokinak, felettébb kedveli a debreceni Mandulát, és magyarul is megszólal. A brit nagykövet, aki 2016 eleje óta dolgozik hazánkban, februárban és márciusban Debrecenben tanulta a nyelvet. A diplomatát a Brexitről, debreceni élményeiről és a fontról is kérdeztük.

Meglepte a Brexit Önt, aki a megnyilatkozásai alapján maradáspárti volt? Miért kerültek többségbe a távozást akarók?

Iain Lindsay: A népszavazás előtt a kormány úgy gondolta, országunknak az a kedvező, ha az Európai Unióhoz tartozik. Mint magyarországi képviselőjük, én is ezt támogattam. A végeredményt, vagyis a nép döntését a kormányzat elfogadta, és világossá tette: a Brexit, az Brexit, ki kell válnunk az unióból. A mostani feladatunk az, hogy sikert kovácsoljunk ebből a döntésből. Jelenleg a következő év eleji tárgyalásokra készülünk, és azt kell mondanom, a magyar kormány rendkívül támogatónak mutatkozik. Egyike azon országoknak, amelyek konstruktívan és pozitívan állnak az Egyesült Királyság és az unió közötti kapcsolat jövőbeni formálásához. Mindkét kormány felismerte az erős nexus szükségességét. Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter nemrégiben Londonban folytatott megbeszéléseket a Brexitről szóló tárgyalásokról, továbbá általában is szó esett a kapcsolat erősítéséről.

Segítsen megérteni, hogyan lehet Nagy-Britannia erősebb az unión kívül, mint annak tagjaként!

Iain Lindsay: Kívül is számos lehetőségünk akad, gondolok itt elsősorban a világ más országaival való kapcsolatokra. A Brexit számunkra ezt az újracsatlakozást jelenti. India, Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Mexikó és Kína már jelezte, hogy szeretne szorosabb kereskedelmi viszonyt az Egyesült Királysággal. Ahogyan arra a magyar kormány is gyakran rámutat, a világ gazdaságának az Európai Unióra eső része beszűkült, összezsugorodott az elmúlt tíz év alatt. Ez a folyamat úgy tűnik, továbbra is áll a fejlődő országokra, míg a BRIC-országokra nézve fokozottabban érvényes. Ám hangsúlyozom, nem hagyjuk el Európát, továbbra is mi leszünk a kontinens második legnagyobb gazdasági hatalma.

Ön skót, a felesége ír. Ezekben az országokban többen szavaztak a maradásra, mint az EU-ból való távozásra. Milyen következményei lesznek ennek a brit tagállamok szövetségére?

Iain Lindsay: Skócia és Észak-Írország a maradás mellett voksoltak, Anglia és Wales a kiválásra szavazott. Azonban mi az Egyesült Királyság vagyunk, nem pedig négy különálló ország. Az igazi kihívást az elkövetkező két-három év, a unióval való viszony kiépítése jelenti. Ebben a bonyolult időszakban nagyon fontos lesz a brit tagállamok összetartása, hiszen így lényegesen egyszerűbb egyezkedni. A brit kormány éppen úgy figyelembe veszi a skót, az északír és a walesi érdekeket, mint a világ vezető pénzügyi központja, London, illetve a tengerentúli területek érdekeit. Természetesen tudom, hogy a skót kormány második népszavazást fontolgat. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy két évvel ezelőtt az Egyesült Királyságból való kiválásról szóló népszavazáson a skótok úgy döntöttek, maradnak. Ezen döntés iránt tiszteletet kell tanúsítanunk. Nagyon fontos, hogy az Egyesült Királyság egyben maradjon.

il2

Fotó: Matey István

Idén februárban és márciusban sok időt töltött Debrecenben, egy helyi családnál lakott. Mi maradt meg a leginkább ebből az időszakból, mi tetszett a városban? Min kellene a lehető leggyorsabban javítanunk?

Iain Lindsay: Debrecen nagyszerű. Az egyetem, a légköre igazán megfogott, imádtam ott tanulni. A tömegközlekedést is megkedveltem, reggelenként buszoztam, hazafelé villamosoztam. Szívemhez nőtt az életmód, az egyetem, a fiatalos életérzés, remek volt! És nagyon megszerettem a Kismandula cukrászdát is! Kétszer a Nagyerdei Stadionban is voltam, remek létesítmény! Ami a javulást illeti, jobb lenne több külföldi turistát látni, persze tudom, hogy az idecsalogatásuk mennyire nem egyszerű Budapest miatt. Azzal is tisztában vagyok, hogy a polgármester az önkormányzattal együtt sokat próbál tenni az ügy érdekében. Most lokista vagyok, így szeretném, ha a focicsapat még jobban teljesítene. Ezen kívül örömmel venném, ha a British Telecomhoz hasonlóan még több brit nagyvállalat jönne Debrecenbe.

Milyen sűrűn érdeklődnek Önnél üzletemberek?

Iain Lindsay: Jellemzően nem Debrecenről kérdeznek, de számos brit cég keres meg magyarországi üzleti lehetőségek kapcsán. Lelkesen ösztönözzük őket. Az idecsábításuk természetesen elsősorban a magyar kormány és a befektetési politika feladata. Ha egy cég megtelepszik Magyarországon, a nagykövetség feladata megbizonyosodni arról, hogy megfelelő környezetben dolgoznak-e. A British Telecomtól örömmel hallottam, hogy szeretnek itt lenni.

Aggódik a font zuhanása miatt?

Iain Lindsay: Nem különösebben. A forinthoz képest 15 százalékot gyengült az elmúlt 3-4 hónapban. Természetesen ennek vannak előnyei és hátulütői is. Nekem például drága Magyarországon élnem, azonban a brit export olcsóbb. Jelenleg kevesebb pénzbe kerül befektetni az Egyesült Királyságban, az erősebb forinttal egyre több magyar cég invesztál nálunk. Remélhetőleg mindez azt is jelenti, hogy ezek a magyarok több pénzt költenek el Londonban.

– Máté Flóra –