A Nagyerdőbe hozzák a pusztát: kétnapos gasztroélmény a Békás-tó partján

Akt.:
A szervezők hosszú távú célja, hogy a debreceniek ismerjék és kedveljék Hortobágy értékeit
A szervezők hosszú távú célja, hogy a debreceniek ismerjék és kedveljék Hortobágy értékeit - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Hortobágy gasztronómiai különlegességeivel és őshonos háziállataival ismerkedhetnek meg a Békás-tónál.

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Hortobágy házhoz jön! programsorozatot, melyhez ebben az évben a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvénye, és a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál is társul.

Idén a Nagyerdő ad otthont a rendezvénysorozatnak május 28-án és 29-én, mely, ha az érdeklődők kedvére lesz, akár állandó színtere is lehet az eseménynek – derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, néprajzi források bizonyítják, Debrecen és Hortobágy évszázadok óta szoros kapcsolatban áll egymással.

– A kötelék alapjának a legeltető állattartást tekinthetjük: sok debreceni gazda bízta hortobágyi pásztorokra állatait, hogy azok a pusztai legelőkön gyarapodjanak. A szervezők hosszú távú célkitűzése, hogy a cívisvárosiak ismerjék és kedveljék a hortobágyi pusztán nevelkedő őshonos magyar háziállatok – így például a szürkemarha – húsát, és a kiváló alapanyagokat felhasználva még több ízletes fogás kerüljön a családok asztalára – tette hozzá.

Népművészetet az otthonokba!

Hubert Erzsébet, a IX. Nemzetközi Kézműves fesztivál főszervezője elmondta, a kétévente megszervezett kortárs népművészeti rendezvény a mai fazekasság értékeire hívja fel a figyelmet, a hasznosítható népművészetre fókuszál. Az ország jelentős kerámiás központjaiból érkező mesterek mellett román, lengyel és szlovák agyagművesek is bemutatják vidékük jellegzetes formai világát. Az ingyenesen látogatható kétnapos rendezvényre ellátogató vendégek a Hortobágy kincsei mellett megismerkedhetnek a tíz hazai nemzeti park ökoturisztikai programkínálatával is. A különleges vásári hangulatról többek között komédiások, bábszínházi előadások és népzenei együttesek gondoskodnak.

HBN–MSZ
hirdetés